Центр підтримки переселенців "Я — Маріуполь" у Рівному за керівництва Богдана Дужика успішно продовжує свою роботу та просвітницьку діяльність. 18 жовтня в «Світлиці» Рівненської обласної універсальної біьліотеки відбувся захід з циклу жива книга «З Маріуполем в серці». У цій книзі – історії людей, яких спіткало велике лихо – війна. Вони були вимушені покинути рідні місця й міста, роботу й друзів… Але, ставши переселенцями, не загубили найголовніше – себе.

Студенти 21-Б та 32-О груп з кураторами та  завідувачкою бібліотечно-інформаційного центру Людмилою Бурячинською стали справжніми свідками каскаду розповідей від першоджерела: очевидців трагічного періоду знищення українського міста-героя Маріуполь, його мешканців та їхніх родин.

Головними героями живої книги були:

- Нікольченко Юзеф Мойсейович – заслужений працівник культури України, доцент кафедри культурології та інформаційної діяльності Маріупольського державного університету (заклад, після знищення та переміщення викладацького складу відновлює освітню діяльність в дистанційному форматі);

- Дужик Богдан Вікторович – керівник центру «Я-Маріуполь», до війни директор Маріупольської спеціалізованої школи № 40 (школа згоріла внаслідок атак російських окупантів)

- Фесенко Марина Всеволодівна – куратор культурних проектів «Я- Маріуполь», до війни більше 30 років була завідуючою корпоративним відділом палацу культури металургійного комбінату «Азовсталь» (від автора: “Краще б вони його спалили, а так приміщення, де ми давали концерти та дарували людям радість, поставили клітки, як для собак... щоб судити наших Азовців...);

- Ірина Сумятіна – піар-менеджер центру «Я-Маріуполь», до війни працювала у пресцентрі «Азовсталі», в газеті «Новий азовсталець». (мама двох дівчаток, яка пережила обстріли, перебувала в підвалах будинків без їжі та води та пішим ходом після виснаження покидала зруйноване місто).

Студенти були вражені важкими спогадами очевидців, проте спікери надихнули молодь вірити в перемогу України та приймати активну участь у волонтерській діяльності, допомагати внутрішньо-переміщеним особам і поширювати правдиву інформацію про окупацію та злочини росіян проти мирного Міста Марії (за сл. пісні гурту Океан Ельзи).

 

Завідувач бібліотечно-інформаційного центру, Людмила БУРЯЧИНСЬКА

Куратор 21-Б групи, Ірина ЧОРНА

Куратор 32-О групи, Любов МАТВІЙЧУК