Вулицями Львова – культурної столиці України

Економічне відділення

16 жовтня 2023

Студенти 21-О групи разом з куратором Черначук О.О. 14 жовтня 2023 року провели екскурсійно-оглядову поїздку до Львова.

Львів – це самобутнє місто з незвичайною атмосферою та особливим характером. Більш того, він став першим українським містом, яке потрапило до Топ 100 міст Європи. Він зачаровує кожного туриста, і не дарма, адже саме Львів називають близнюком Праги, старим Краковом та маленьким Парижем. Пов’язано це з тим, що у місті поєдналася історія 8 держав, у складі яких колись перебував Львів.

Під час екскурсії відвідали один із найстаріших комунальних цвинтарів Європи, який вважається візитівкою Львова та його найцікавішою туристичною локацією – Личаківський цвинтар. Гуляючи львівським некрополем, ми почули десятки містичних легенд. Кожна могила, кожен надгробок – окреме творіння мистецтва. Сьогодні ця територія – музей просто неба. Тут споруджено понад півтисячі скульптур та рельєфів, збережено 24 каплиці-усипальниці заможних родин шляхетського роду, найдавніша з яких збудована ще у 1812 році. Іван Франко, Соломія Крушельницька, Марія Конопніцька, Стефан Банах, Володимир Івасюк, Іван Труш, Маркіян Шашкевич, Віктор Чукарін, Мирослав Скорик, Іван Вакарчук і ін. знайшли вічний спочинок на Личаківському цвинтарі.

Також відвідали Меморіал Героїв Небесної Сотні. Попри таку офіційну назву і, без сумнівів, важливий сенс, це не просто стандартний меморіал із пам’ятними табличками. Цей простір — складна конструкція, лінійна площа на різних рівнях: стела з портретами і площа з трьома оглядовими майданчиками.

Співали під акомпанемент вуличних музикантів та пройшлися атмосферними вуличками стародавнього міста. Відвідали найвідоміші туристичні місця: серце міста Площу Ринок, Вірменський та Єврейський квартали, пам'ятник Юрію Кульчицькому, майстерню шоколаду, копальню кави, італійський дворик і, звичайно, величний Оперний театр імені Соломії Крушельницької.

Львів, безумовно, найвдаліше місто для культурного відпочинку!

 

Оксана ЧЕРНАЧУК, куратор 21-О групи