Тематичне відкрите заняття-екскурсія з української мови «Вишиванка – духовна броня українців, символ свободи та генетичний код нації»

Економічне відділення

14 жовтня 2023

14 жовтня 2023 року у Галереї європейського живопису «Євро-Арт» було проведено відкрите заняття з української мови для студентів 21-Ф групи «Розділові знаки у простих реченнях, ускладнених відокремленими обставинами, додатками». Задля розвитку мовленнєвої компетенції під час заняття було використано навчальний тематичний матеріал «Вишиванка – духовна броня українців, символ свободи та генетичний код нації», що дало змогу викладачу та студентам торкнулись наскрізних змістових ліній: ментальні риси характеру і стереотипи українців, портрет громадянина, власні світоглядні орієнтири.

Здобувачі освіти мали можливість ознайомитися з презентованим живописом західноєвропейських та українських художників зі світовими іменами.

Під час заняття студенти закріпили знання про дієприслівникові звороти та розділові знаки при них; поглибили знання про відокремлені обставини, удосконалили вміння правильно ставити розділові знаки при відокремлених обставинах. Відкрите заняття містило різні форми роботи, які стимулювали студентів до вивчення української мови, ознайомили з морально-етичними цінностями культури України та творчістю художників рідного краю, сприяли розширенню знань із країнознавства. Зокрема, під час заняття студенти практикувалися у підготовленому монологічному мовленні та здатні були словесно виразити потужний символізм старовинної української вишивки у модерному варіанті, який презентувала на виставці картин «БРОНЯ» молода художниця Христина Коляда.

На занятті було систематизовано та узагальнено знання студентів з теми. Характеризуючи творчість художниці, у якій поєднуються масштабність, витончена тендітність та пошук істини, студенти розвивали навички говоріння, а також творчого мислення.

Засобами діалогічного мовлення студенти під час заняття виразили любов до рідної землі, до культури і традицій, навчалися любити і цінувати своє, рідне.

Заняття сприяло розвитку пізнавальних інтересів студентів, розширенню світогляду; вихованню почуття прекрасного, а також поваги до культури та мистецтва інших народів.

 

Тетяна Кристопчук, викладач гуманітарних дисциплін