Семінар «Бібліотека закладів освіти  як простір для освітніх та культурних можливостей студентської молоді»

Бібліотечно-інформаційний центр

06 жовтня 2023

5-6 жовтня 2023 року ДУ «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти» та Наукова бібліотека Мукачівського державного університету провели для  завідувачів бібліотек і бібліотечних працівників ЗФПО семінар «Бібліотека закладів освіти як простір для освітніх та культурних можливостей студентської молоді». Семінар проходив у змішаному форматі.  Бібліотекарі коледжу активно долучились до роботи семінару онлайн.

Учасники семінару обговорили питання формування інформаційних ресурсів бібліотек закладів освіти, створення освітнього простору для молоді,  співпраці видавництв і бібліотек та роботи бібліотек в умовах воєнної агресії.

З вітальним словом до учасників семінару звернулась методист кабінету соціально-гуманітарної роботи НМЦ ВФПО Ірина Степанова. Вона відзначила  важливість розвитку сучасних бібліотек закладів освіти, необхідність перетворення їх у сучасний публічний простір, що є дієвим фактором розвитку національної свідомості молоді, місцем освіти, спілкування, безпеки та свободи.

Серед спікерів семінару – завідувач відділу формування інформаційних ресурсів ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського Інна Лобановська, яка наголосила на важливості актуалізації бібліотечних фондів та навела регламентуючі документи для комплектування бібліотечних фондів та вилучення застарілих, зношених російських видань з бібліотечних фондів.

Представник видавництва «АДЕФ-Україна»  Алла Істоміна розповіла про найбільш знакові видання: факсимільне видання «Пересопницьке Євангеліє», ювілейне видання 2011 року «Пересопницьке Євангеліє: витоки і сьогодення», сучасну книгу «Україна. 2022. Спротив», автор  Ігор Шпак та ін.

В рамках семінару 6 жовтня відбулась презентація збірки «Моя незламна Україна», в яку ввійшли авторські поезії педагогів та студентів багатьох освітніх закладів України. Учасники обговорили також особливості організації роботи українських бібліотек під час війни, форми та методи патріотичного виховання здобувачів освіти за допомогою бібліотечних заходів.

Семінар був актуальним, інформативним та корисним для професійного розвитку бібліотекарів закладів освіти.

  

Людмила Бурячинська, завідувачка БІЦ