Навчально-пізнавальний захід „Фізична наука та її творці”

Групи загальноосвітньої підготовки

04 жовтня 2023

У рамках тижня загальноосвітніх дисциплін у групі 11-М (спеціальність 073 Менеджмент) проведено навчально-пізнавальний захід „Фізична наука та її творці” (викладач фізики Грицик Тетяна Андріївна). У процесі заходу розглянуті питання: становлення та розвиток фізичного знання, фундаментальні фізичні відкриття, життя і творчість видатних фізиків, значення фізичної науки та її досягнень для сучасності.

Інформаційні меседжі та повідомлення здобувачів висвітлювали погляди грецьких філософів на будову Всесвіту, атомістичне світосприйняття Левкіпа, Демокріта, Епікура.  Значну увагу приділено вченню Арістотеля, аналізу його методу фізичних досліджень. Видатному вченому древнього світу Архімеду присвячена окрема доповідь. Цікаві презентації про титанів епохи Відродження – Леонардо да Вінчі  і Коперника, Галілея, як основоположника природознавства і нової науки.

Друга частина заходу присвячена розвитку фізики у період XVII-XIX століть  – епосі класичної фізики. Тут головну увагу приділено розвитку окремих галузей фізики та їх творцям: Ньютону, Юнзі, Амперу, Фарадею, Максвеллу та іншим.

У третій частині заняття розглянуті основні напрямки розвитку фізики ХХ століття, життя і творчість її видатних творців – Ейнштейна, Планка, Рентгена, Марії та П’єра Кюрі, Резерфорда та інших. Окремим питанням були досягнення української фізичної науки та видатних українських фізиків ( В.Вернадський, І.Пулюй, О.Смакула, О.Засядько, М.Кибальчич, Ю.Кондратюк, О.Антонов, І.Сікорський, Б.Патон).

Активну участь у заході взяли здобувачі освіти групи 11- М: Голік Ангеліна, Петрук Поліна, Гергелюк Вікторія, Лапавчук Маргарита, Дікал Ангеліна, Панчук Владислав, Куклевський Дмитро, Гербич Дмитро, Лисачок Олександра. У процесі заняття студенти відчули усю велич, могутність та неперевершеність її величності ФІЗИКИ.

Тетяна Грицик, викладач