Вітаємо Вас, любі педагоги!

Бібліотечно-інформаційний центр

01 жовтня 2023

1 жовтня - День вчителя. День працівників освіти

Лише той Учитель, хто живе так, як навчає

(Григорій Сковорода)

 

День вчителя в Україні припадає на першу неділю жовтня, згідно з Указом Президента України «Про День працівників освіти»1994 року. 2023 року це буде 1 жовтня. День вчителя в Україні офіційно  називається «День працівників освіти» чи «День освітянина». Це свято педагогів усіх професій, рангів та рівнів, що займаються вихованням та навчанням людей.

Історія Дня вчителя в Україні має тривалу історію. Професія вчителя вважається однією з найдавніших, яка існує так само довго, як і людство. Перші школи у світі виникли ще в IV тисячолітті до н.е. А ось у Київській Русі (на території сучасної України) професія вчителя з'явилася одразу після прийняття християнства. Найбільш поширеною вона стала за часів правління князя Ярослава Мудрого.

Цікаво, що саме слово «педагог» прийшло до нас зі Стародавньої Греції. Але в той час так називали рабів, на яких покладали функцію догляду за дітьми. Вони зазвичай відводили дітей до школи, а потім забирали їх. В буквальному значенні це слово можна перекласти як «той, що веде дитину». А сучасні педагоги є для дітей провідниками в захопливий світ нових знань і умінь.

 Світові опитування свідчать, що вчителі поступаються тільки військовим і лікарям в рейтингу професій, від яких залежить добробут суспільства. Дослідники стверджують, що вчитель настільки ж важка професія, як і диспетчер повітряного руху, пілот або пожежний. Рівень стресу у них знаходиться приблизно на тому ж рівні.

Сьогодні в незалежній Україні майже 860 тисяч педагогів, вихователів, майстрів виробничого навчання, науково-педагогічних працівників. Вони навчають і виховують понад мільйон дошкільнят, навчають більше п’яти мільйонів школярів, викладають майбутню спеціальність майже трьом мільйонам студентів країни.

День вчителя - свято, яке залишається з нами назавжди. Зі святом Вас, шановні працівники освіти! Здоров’я, поваги, достатку та миру! Шана кожному за великий внесок у виховання молодого покоління!

Запрошуємо до читальної зали БІЦ переглянути виставку літератури  до професійного свята освітян.

 

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерела: https://tsn.ua/other/koli-vitati-vchiteliv-z-profesiynim-svyatom-2023-roku-data-istoriya-svyata-2404810.html.

https://daytoday.ua/podiya/den-vchytelia/