Ярмарка професій землевпорядника та геодезиста – можливість стати професіоналом галузі: участь студентів землевпорядників у практичному семінарі

НУБІП Земельно-правове відділення

28 вересня 2023

28 вересня 2023 року студенти випускних груп спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» та викладачі циклової комісії землевпорядних дисциплін Ольга ПЕТРОВА і Неля КИЙКО  стали учасниками корисного та цікавого заходу  «Ярмарка професій землевпорядника та геодезиста», який проходив на базі факультету землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України в місті Київ. Поїздка стала можливою завдяки директору коледжу Василя ЦАРУКА.

Програма робочого семінару для студентів закладів вищої освіти геодезичного та землевпорядного профілю складалась з двох блоків: прикладні доповіді та  майстер-класи із презентацією геодезичного обладнання.

Під час теоретичної частини перед студентами виступили провідні фахівці та очільники підприємств, які  посідають чільне місце у землевпорядній галузі. Так, Ольга ЛАХМАТОВА, начальник Управління сертифікації Держгеокадастру ознайомила присутніх  із сучасні вимоги до підготовки інженерів-землевпорядників. Сьогодні проходить  реалізація пілотного проекту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками. Саме сертифікований інженер-землевпорядник несе  повну відповідальність за правильність і достовірність землевпорядної документації. Відповідно такий фахівець повинен досконало володіти знаннями земельного права та вміннями працювати із сучасним геодезичним обладнанням.

Не оминув тему кадрового забезпечення і директор Інституту землекористування НААН України Йосип ДОРОШ, який доповів про напрями діяльності інституту землекористування та вимог до спеціалістів геодезії та землеустрою.

Провідний фахівець    ТОВ «ГЕОЛІДЕР» Олександр КОРОЛЮК у своєму виступі ознайомив  учасників семінару із зміни в земельному законодавстві 2023 як: перереєстрація договорів оренди землі, мінімальне податкове зобов’язання та земельний податок.

Досвідом виконання нетипових проектів землеустрою поділився Микола СКОРИК,  ФОП «Скорик М.А.».  Такими проектами є проекти землеустрою щодо встановлення меж територіальних громад.

Майстер-класи із презентацією геодезичного обладнання провили:

 Олексій КУЦЕНКО – компанія «GeoFix»: Майстер-клас із застосування GNSS технологій;

Андрій МЕНЬКО – компанія «ЕЛНАВ» Майстер-клас із застосування 3D-сканерів та безпілотні технологій (APACHE 3);

Андрій ЛЕВЧУК – компанія «Culver Aviation» Майстер-клас із застосування дронів та фотограмметричне опрацювання даних.

Ця частина ярмарку є найбільш динамічною, адже вона відбувалася по різних локаціях. Студентам потрібно було встигнути спробувати попрацювати із  GNSS приймачами для RTK зйомки біля навчального корпусу, а потім ознайомитись застосування 3D-сканерів та безпілотні технологій (APACHE 3) підводних дронів в районі гідропарку.

Важливо, що участь студентів ВСП «РФК НУБіП України» у подібних наукових-практичних заходах такого високого рангу є не поодиноким виключенням, а стає системним способом  готувати професіоналів галузі. Завдяки цьому семінару здобувачі, як майбутні землевпорядники, змогли набути більше необхідних знань для своєї професії, поспілкуватися зі спікерами заходу та отримати відповіді на питання від виступаючих та майстрів –професії.  Випускники в захваті і дуже вдячні коледжу та університету за таку чудову нагоду познайомитись із новими технологіями професії! Наведемо кілька їхніх відгуків.

Зоряна БРЕЧКО, студентка 41-З групи: «Відбулась досить цікава подія  «ЯРМАРКА ПРОФЕСІЙ ЗЕМЛЕВПОРЯДНИКА ТА ГЕОДЕЗИСТА». Для мене, як майбутнього землевпорядника  – це невичерпна криниця знань для того, щоб вже сьогодні відбутись як професіонал, а також розвиватись у майбутньому.  Дуже сподобався професіоналізм спікерів, які, дійсно, розуміються не лише на своїх темах, а й мають загальні глибокі знання в галузі. Сподіваюсь, буду мати можливість відвідати ще не один подібний захід».

Валентин Усик, студент 7-ЗБ групи: «Цей захід є сучасним і  цікавим. Інформація на семінарі є дуже корисною та важливою. Дуже сподобався формат, який передбачав не тільки виступи лекторів, а й майстер класи, які дали можливість для учасників отримати практичні навички роботи із сучасним геодезичним обладнанням, задати питання спікерам. Хочеться й надалі брати участь в таких заходах, адже для студентів – це неймовірний професійний розвиток і сучасні знання, які обов’язково стануть у нагоді в майбутній професії».

Ще раз дякуємо директору коледжу за поїздку,  усім спікерам за актуальні доповіді та НУБіП за можливість розвивати себе в улюбленій професії!

 

Ольга  Петрова, викладач землевпорядних дисциплін, куратор 41-З групи

Неля Кийко, викладач землевпорядних дисциплін, куратор 7-ЗБ групи