Заняття-екскурсія на тему: «Попит та пропозиція. Агроравлик»

Економічне відділення

23 вересня 2023

23.09.2023 року  викладач економічних дисциплін Бондарчук Ірина Павлівна зі студентами 4-Об групи спеціальності 071 Облік і оподаткування провила виїзне заняття-екскурсію на тему: «Попит та пропозиція. Агроравлик» в с. Верба, Дубенського району.

В аграрному бізнесі, незалежно від сфери докладання зусиль – рослинництво чи тваринництво, фактор «скоростиглість» є найбажанішим. Ще кілька років тому «королями» скоростиглості у тваринництві вважалися кролі та кури бройлери. Равликовий бізнес потіснив їх не лише завдяки короткому циклу розвитку їстівних молюсків, але й простішій технології вирощування, меншій кількості корму та скромнішим виробничим площам. Равликам не потрібно рости кілька років, щоб дати потомство і досягти ідеальної кондиції.

Якщо звернутися до цифр, то 350 т равликів з України щороку продається за кордон. Ця цифра з кожним роком зростає. 2.5-5 евро за 1 кілограм равлика у мушлі. Це середня оптова ціна (залежить від сорту). Від 12 місяців термін окупності «равликового бізнесу». Точний термін залежить від обраного фермером виду равликів. 850 тисяч тон равликів на рік споживають у світі. Попит постійно міцнішає  – як у Європі, так і в Азії. 30 тон равликів з кожної 1 тони маточного поголів’я. У середньому отримують українські фермери. 10-15 грн. за одного фаршированого равлика. Середня роздрібна ціна в Україні (якщо фермер орієнтується на ринок B2C).

Для підприємців-початківців, особливо в сільській місцевості, равликовий бізнес цікавий з кількох причин:

  • стабільний  попит на їстівних равликів у сегменті HoReCa;
  • мінімальні вкладення та порівняно швидка окупність (1-2 сезони);
  • сезонність (лютий-жовтень) із перервою процесу взимку;
  • наявність апробованих технологій вирощування молюсків;
  • різноманітність продукції (ікра, живий равлик, репродуктивне стадо та молодняк, муцин, раковини);
  • ресурс виробництва власного крафтового продукту;
  • сприятлива кон’юнктура експорту.

Ще один важливий момент – равлики практично не хворіють, а в умовах ферм їхніх природних ворогів нескладно знешкодити за допомогою сучасних технічних рішень.

Щоб розпочати прибутковий бізнес на равликах та створити равликову ферму, достатньо навіть 30 соток землі, невеликого первинного капіталу та реального бізнес-плану. Біологічний ритм равликів «вдень сплю, а вночі гуляю, їм, росту і розмножуюсь» вимагає від власника равликової ферми управлінського досвіду, мотивованого кваліфікованого персоналу, оптимізації часових та матеріальних витрат, відмінних комунікативних якостей.

Експерти радять новачкам працювати з Helix Aspersa Muller (маленький сірий равлик), який володіє домінуючими смаковими якостями, ідеальним співвідношенням корисних властивостей філе, найбільш популярний у гастрономічному світі. Власнику равликової ферми реально отримати значні обсяги товарного їстівного равлика та статевозрілих равликів, готових відкладати ікру, за один сезон. Менше ніж за рік приріст становить 1:40, тому що одна тонна репродуктивного стада равлика дає 30-40 тонн потомства. Ці дані є важливими для складання бізнес-плану равликової ферми.

 

Викладач економічних дисциплін

Ірина БОНДАРЧУК

 

Студенти 4-Об, 31-О, 32-О групи

та куратори груп

Любов МАТВІЙЧУК

Елліна ОБАРЧУК