Екскурсія на виробництво – равликова ферма «VERBARAVLYK2020»

Економічне відділення

23 вересня 2023

23 вересня 2023 року відбулася цікава та пізнавальна екскурсія до равликової ферми «VerbaraVLyk2020». У заході прийняли участь здобувачі освіти 31-О, 32-О, 4-Об груп та члени гуртка «Бухгалтер» економічного відділення спеціальності 071«Облік і оподаткування» під керівництвом викладачів економічних дисциплін та кураторів Любов МАТВІЙЧУК, Елліни ОБАРЧУК, Ірини БОНДАРЧУК.

Метою екскурсії на виробництво є формування у здобувачів освіти професійних навичок і досвіду організації облікової та аналітичної роботи на підприємствах різних форм власності, уміння приймати самостійні рішення на конкретній ділянці роботи в реальних виробничих умовах при виконанні обов’язків, властивих його майбутній професії, організаційно-управлінській і суспільній діяльності.

Під час екскурсії здобувачі освіти мали змогу ознайомились з особливостями ведення господарської діяльності ферми, технологією вирощування равликів та цикли їх життя, складом витрати на їх виробництво. Одержана інформація є дуже корисною та інформативною для студентів і може бути використана ними у своїй навчальній та професійній діяльності.

У селі Верба Дубенського району, що на Рівненщині, працює равликова ферма «VerbaraVLyk2020» – одна  із лідерів з вирощування та імпорту равликів в українські магазини та за кордон. Керує господарством Юлія ХОМІЦЬКА.

На фермі вирощують більше 20 тонн равликів за сезон. Господарство налічує понад 5 мільйонів равликів.

Равлики – це не лише делікатес, а й здорове харчування, бо містить у собі багато вітамінів та мікроелементів. Їхній слиз використовується і в косметології.

Під дерев’яними дошками равлики проводять більшість свого часу. Вилазять звідти лише вночі, аби поїсти. На такому полі равлик живе три-чотири місяці. На фермі у серпні – вересні починається перший збір маточного стада. Це той равлик, який навесні дасть ікру, молоде потомство на наступний рік. Збирають равликів вручну, кожного дня, під щитами.

Велика війна ледь не перекреслила діяльність господарства. Попри усі випробування, ферма розвивається та збільшила випуск продукції на 40%. Ще перед вторгненням підприємство отримало спеціальний сертифікат, і тепер може експортувати свою продукцію у 14 країн світу. Крім равликів, на фермі почали розводити і фазанів. На сьогодні є 13 сімей. Їхнє м‘ясо та яйця дуже корисні.

Учасники та організатори екскурсії висловлюють щиру вдячність керівникам і власникам равликової ферми «VerbaraVLyk2020»за надану можливість відвідати господарство та на власні очі побачити виробничі процеси.

Любов МАТВІЙЧУК,

викладач економічних дисциплін, куратор групи,
керівник гуртка «Бухгалтер»,

Ірина БОНДАРЧУК, Елліна ОБАРЧУК,

викладачі економічних дисциплін та куратори груп,

Здобувачі освіти 4-Об, 31-О, 32-О груп