Люби та знай свій рідний край!

Економічне відділення

21 вересня 2023

Студенти економічного відділення групи 21-П в рамках марафону «Студентське життя - це … » відвідали Рівненський обласний краєзнавчий музей. Це один з найбільших культурних центрів нашого міста, місце, де можна змістовно та з користю провести вільний час. Студенти познайомились з виставками та експозиціями музею на природничу тематику: природні багатства Рівненщини та їх охорона; рослинність, тваринний світ, комахи, птахи Рівненської області; корисні копалини нашого краю, природно-заповідний фонд Рівненської області. 

У процесі екскурсії здобувачі освіти дізнались багато цікавого про історію розвитку органічного світу, бурштинові багатства Рівненщини, базальтові стовпи Костопільщини, крейдяні кар’єри. Розглянули зразки мінералів, гірських порід, корисних копалин, викопних організмів. Для огляду були представлені колекції рослин, муляжі грибів, зрізи дерев, опудала тварин та риб, різного плану гербарії, зразки грунтів нашої області.

Особливо сподобалась діорама „Вишнева гора”, що презентувала ботанічний заказник загальнодержавного значення. Саме тут зустрічається багато рідкісних для Полісся видів рослин, зокрема ковили та інші представники степової флори. Це крайнє північно-західне місцезнаходження  степової рослинності на території Рівненської області.

Екскурсоводи презентували опудала тварин та птахів нашої області, що занесені до Червоної книги. Зокрема, до червонокнижних належать лелека чорний, журавель сірий, дятел зелений, сова болотяна, пугач, беркут, лось, ропуха очеретяна та багато інших, які зникають. Особливо важливо усвідомити, що основною причиною вимирання цих видів є діяльність людини, яка надмірно використовує природні багатства і спричиняє шкоду довкіллю. Особливо багато вражень отримано від огляду бивнів мамонта та опудала зубра, що повністю зник на території області як вид. Природні багатства Рівненщини – це також лісові багатства, соснові ліси, могутні дуби, велетенські грибні та ягідні площі. При цьому варто згадати 1300-річний дуб урочища Юзефіно колишнього Рокитнівського району.

Також студенти отримали можливість задати запитання на тематику екскурсії та отримати на них фахові відповіді. Усі були задоволені почутим і побаченим і сподіваються завітати ще до музею на наступні експозиції.

Тетяна Грицик, куратор 21-П групи

Максим Шульгач, староста 21-П групи