20 вересня – день створення першої програми на Фортран

Відділення програмування

20 вересня 2023

20 вересня 2023 року викладач програмування Дедюхіна Юлія Олександрівна провела ознайомчу лекцію для студентів 2-го курсу 22-ІП групи спеціальності “Інженерія програмного забезпечення”, присвячену історії та еволюції програмування вцілому.

Саме 20 вересня 1954 року була створена  перша скомпільована програма, написана високорівневою мовою програмування Фортран. Десятиліттями еволюція програмування відбувалася на повну швидкість, перетворюючи його з простого набору інструкцій у складну науку і мистецтво. Однак ключовим етапом у цьому шляху було народження першої мови програмування - Фортрану (Fortran).

Здобувачі освіти наглядно оцінили рівень еволюції програмування, адже з того часу мови програмування почали розвиватися і розширюватися. Із зростанням обчислювальної потужності і появою нових областей застосування, таких як веб-розробка і штучний інтелект, стали потрібні нові мови та підходи до програмування.

З 1954 року відбулися безліч революцій у світі програмування. Мови, такі як C, C++, Java, Python та багато інших, стали стандартами у різних областях розробки програмного забезпечення.

Юлія Дедюхіна, викладач програмування

та інформаційних дисциплін