Практичне навчання  – 2023 в дії: навчальна практика з тахеометричного знімання в здобувачів освіти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій»

Земельно-правове відділення

18 вересня 2023

Двох тижнева навчальна практика з тахеометричного знімання – одна з найважливіших компонентів практичної підготовки землевпорядників і геодезистів у ВСП «РФК НУБіП України». Дана практика передбачена робочим навчальним планом зі спеціальності 193  «Геодезія та землеустрій» фахового молодшого бакалавра і її проходять студенти третіх курсів, 31-З та 32-З груп.

Програма практики передбачає виконання здобувачами освіти  різних видів робіт – створення знімальної геодезичної основи під час тахеометричного знімання, знімання ситуації і рельєфу з точок знімальної основи, обробка матеріалів тахеометричного знімання, складання плану тахеометричного знімання місцевості.

Студенти успішно  вирішують усі поставлені завдання, здобувають нові практичні навички і компетенції, глибше усвідомлюють роль і значення геодезії та землеустрою у вирішенні широкого спектру завдань життєдіяльності суспільства, його господарського комплексу.

Важливу роль в успіху проходження навчальної практики відіграють керівники – викладачі землевпорядних дисциплін, зокрема Вадим Люльчик  та Ольга Петрова, які докладають багато зусиль для успішного проведення цієї практики. Саме їх підтримка, рекомендації та поради студентам виступають важливою складовою успішної організації польової і камеральної топографо-геодезичної роботи, формування у студентів практичних знань, умінь, навиків і важливих фахових компетенцій.

Тахеометричне знімання відбувалось на території паркової зони м. Рівне. Завершальним етапом практики є камеральна обробка матеріалів знімання, яка буде проводитись за допомогою програмного комплексу Digtals. Підготовка звітів та їхній захист – це успішне завершення дуже важливого етапу освітнього процесу.

Резюмуючи, хочеться наголосити, що практична підготовка має вирішальне значення для геодезистів та землевпорядників, оскільки дозволяє їм розвинути реальні навички використання геодезичних приладів, збору точних геоданих і вирішення прикладних завдань.

Неля Русіна, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін

Вадим Люльчик, Ольга Петрова, керівники навчальної практики з тахеометричного знімання