15 вересня в Україні та світі відзначають Міжнародний день демократії.

З нагоди відзначення цього свята майбутні юристи 11-Ю групи загальноосвітнього відділення разом з викладачкою іноземної мови О.М. Лисяк взяли участь у навчально-виховному заході Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки на тему «Як зберегти демократію в Україні під час війни».

Тематичний захід провела юрист Благодійного фонду «Рокада» Юлія Карповець.

Ініціатором відзначення Міжнародного дня демократії стала Генасамблея Організації Об’єднаних Націй. Свято впровадили восени 2007 року. І вже наступного року у всьому світі на офіційному рівні відзначали Міжнародний день демократії.

Мета цього дня – привернути увагу щодо того, наскільки цінними для кожної особистості є свобода думки та дотримання прав людини. Невід’ємною частиною свободи є рівноправність та прозорі вибори, на яких кожен може здійснити волевиявлення.

Сьогодні демократію відносять до основних і універсальних суспільних загальнолюдських цінностей. Вона є фундаментом для побудови принципів всіх провідних держав, співтовариств, союзів і федерацій, а також лежить в основі Організації Об’єднаних Націй.

Демократичні цінності – верховенство права, рівність і свобода. Це вільні медіа, чесні і прозорі вибори, відповідальне й активне суспільство, повага до людини і визнання її гідності. Це фундаментальні цінності цивілізованого світу. І це те, за що бореться український народ сьогодні – за перемогу демократії над тоталітаризмом.

У ході дискусії було розглянуто історію становлення української демократії, а також низку факторів, які сформували сучасну українську ментальність.

Здобувачі освіти дізналися про:

- походження та значення понять «демократія», «суверенітет», «самоврядування»;

- важливість існування окремих територіальних громад (ОТГ) та організацій співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ);

- форми прояву демократії.

Під час «мозкового штурму» обговорили питання «Чи вважаєте ви демократію важливим елементом становлення незалежності України?»

Загалом захід був надзвичайно пізнавальним та містив багато цінної інформації для здобувачів-правників. Ми завжди раді зустрічам зі спеціалістами, які передають свої знання нашому майбутньому поколінню.

Оксана ЛИСЯК,

 викладач англійської мови