Ніна Фіалко – популярна українська письменниця. До 80 – річчя від дня народження

Бібліотечно-інформаційний центр

10 вересня 2023

Кожен автор має свою життєву історію, повну різними ситуаціями, подіями та людьми, які тим чи іншим способом вплинули на його творчість. Це цікаво, тому що можна багато дізнатися про улюбленого письменника, а також про його життя, особливості його прози чи поезії.

Ніна Фіалко  – сучасна українська письменниця. Народилася 10 вересня 1943, с. Косенівка Уманського району, Черкаської області. Проте за випадком долі (чи то  через розподіл після навчання) потрапила до Тернополя, де і проживає до сьогодні. Навчалася у бухгалтерській школі та в технікумі харчової промисловості. У Тернопільському управлінні громадського харчування займала керівні посади середньої ланки. Здобутому фаху техніка-технолога присвятила понад 30 років життя.  

Письменниця як і її книги доволі популярні серед українських читачів, але шлях до свого читача у письменниці видався тернистим. За час основної роботи вона не присвячувала себе літературі. Це сталося вже після виходу на відпочинок. Сама Фіалко ось так описує той епізод свого життя наступними словами: «У мене своєрідна і творча біографія. Раніше ніколи не писала (навіть в думках не було). Та економічна криза 90-х змусила мене переосмислити життя. Стрес став поштовхом для розкриття у собі нових можливостей. Щоб майнути за кордон чи зайнятися «бізнесом» – не мала ні бажання, ні здоров'я. А щоб від безгрошів'я не втратити розум почала писати романи».

Перші романи авторці приходилося видавати самотужки, адже через її вік багато видавців відмовлялися з нею співпрацювати. Цікавим є і процес написання романів авторкою у різний період її життя. Спершу вона могла писати, через клопоти з дачею та внуками, тільки навесні та восени. А коли внуки виросли, а дачі позбулася змогла повністю присвятити себе письменницькому ремеслу. Творчість Ніни Фіалко складається з різних етапів, а тому з роками твори змінюються, як і їх теми. З під пера письменниці вийшло більше 20 романів.

Ніна Фіалко у своїй творчості звертається до багатьох різноманітних тем та жанрів: від соціально-побутової проблематики до романтичних історій. Кожен її роман наповнений новими  життєвими реаліями . Найпопулярніші книги письменниці: «Дві обручки», «Життя ріка», «Холодний вітер перемін». В бібліотечно-інформаційному центрі є романи: «Зламані жоржини», «Небезпечна межа», «Наречена для бразильця».

Теми романів Ніни Фіалко є актуальними для сьогодення. Тому нині книги авторки користуються широким попитом і у неї є багато шанувальників.

Більш детально про життєвий і творчий шлях письменниці можна дізнатися з книжкової виставки в читальному залі бібліотечно-інформаційного центру.

 Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело : https://book-ye.com.ua/authors/nina-fialko/