Літня школа агродронів для студентів коледжу

Відділення програмування Технічне відділення

04 серпня 2023

04 серпня 2023 року студенти технічного відділення та відділення програмування з викладачами землевпорядних дисциплін Нелею Русіною, Галиною Бусленко, Олександром Кушніруком та завідувачем відділення програмування Іриною Якимчук організували одноденну Літню школу агродронів. Сприяли проведенню цього заходу випускники відділення програмування - брати Дмитро та Олег Данилюки, які працюють у компанії "СКАЙ АГРОБІЗНЕС".

Сьогодні Дмитро та Олег працювали поблизу міста Рівне і це дозволило провести для студентів виїзне заняття. На замовлення сільськогосподарського підприємства Агро Органік, яку представляла проектний менеджер Анна Кривицька, випускники здійснювали оброблення баштану. Взагалі, Агро Органік функціонує 7 років і займається вирощуванням та переробкою органічних ягід, у тому числі традиційних (лісових). Також вирощують органічні ягоди та овочі: малину, полуницю, обліпиху та ревінь. До складу підприємства входить пасіка. Їх основними замовниками є країни Європи, зокрема, Німеччина, яка надає перевагу екологічно чистим продуктам.

У бригаді ТОВ "Скай АгроБізнес" працюють також наші випускники вищевказаних відділень, тому запросили на заняття Літньої школи агродронів XAG Рівненський фаховий коледж НУБіП України. Зазвичай, для проведення робіт з агрокоптерами над полями, хлопцям доводиться долати не одну сотню кілометрів. Вони везуть з собою устаткування, яке дозволить забезпечити безперебійну експлуатацію агрообладнання. За допомогою спеціального програмного забезпечення виконується політ дрону. Попередньо, через периферію агродронів, вимірюється площа землі для обробки, форма поля тощо. Далі, за допомогою смартфону, відбувається управління польотом агродрону XAG, який вчасно та оперативно проводить обробку посівів та їх удобрення з мінімальним використанням ресурсів.

Минулого, 2022 року, у НУБіП України, перед початком нового навчального року з’явилася нова сучасна лабораторія безпілотних технологій, а в перспективі – лабораторія роботизованих рішень для агробізнесу, що, фактично, є тим локальним осередком, на базі якого студенти знайомляться з провідними рішеннями в робототехніці для агробізнесу від лідера ринку бренду «XAG». До сьогодні ми були дистанційними відвідувачами цієї лабораторії, а тепер ми побачили роботу агродронів у дії. Це вражаючий процес, адже "Україна стала однією з перших країн Європи, які застосовують агрокоптери і їх використання проводиться у найбільшій кількості", - повідомив Олег Данилюк. "Порівняно з минулим роком ми за один місяць обробили понад 1000 га, а минулого року понад 2000 га за весь сезон", - сказав Дмитро Данилюк.

Отже, сучасні зміни у робототехніці є актуальними та мають перспективу розвитку, а тому, тема виїзного заняття Літньої школи агродронів відкрила змогу опанувати майбутнім фахівцям землевпорядкування та програмування одну з посад сучасного сільськогосподарського підприємства - оператор агрдрону. Дякуємо за цікаве та змістовне заняття!

Відео та фото заняття

Ірина Якимчук, завідувач відділення програмування