Онлайн вебінар «Легкі кроки до інклюзії на підприємстві»

Коледж

21 липня 2023

В рамках проведення «Школи наставників», «ІНСТРУМЕНТ WBL (WORK-BASED LEARNING). E-LEARNING». Навчання на робочому місці» 20 липня проведено відкритий онлайн вебінар для наставників «Легкі кроки до інклюзії на підприємстві». Захід став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку USAID та федерації роботодавців України, які залучило близько 100 бажаючих педагогічних працівників закладів вищої та фахової передвищої освіти України.

Спікер заходу, представниця проєкту USAID "Економічна підтримка України" Кристина Касрашвілі розповіла, що інклюзія на підприємствах - це концепція, що передбачає створення різноманітного та включаючого робочого середовища, де кожен співробітник, незалежно від його походження, статі, віку, інвалідності, релігійних переконань або сексуальної орієнтації, має рівні можливості та права. Інклюзивні підприємства прагнуть створити атмосферу толерантності, поваги та розуміння, де кожен співробітник може вільно виражати свої ідеї та потенціал.

Інклюзивність також стимулює творчість та інновації. Різноманіття поглядів та досвіду, яке притаманне інклюзивним командам, дозволяє розглядати проблеми з різних ракурсів та знаходити більш креативні та ефективні рішення. Взаємодія між працівниками з різними знаннями та перспективами стимулює розвиток інноваційної культури в компанії.

У підсумку, інклюзія на підприємствах - це не просто маркетинговий трюк або модна тенденція, але життєво важливий аспект успішної організації. Вона допомагає побудувати сильну та стійку команду, забезпечує зростання ефективності та сприяє розвитку позитивного іміджу компанії. Інклюзивне підприємство - це місце, де кожен працівник може розвиватися та досягати успіху, відчуваючи себе повноправним і невід'ємним членом команди.

Окремо було приділено увагу участі освітянської спільноти у підготовці фахівців, готових до роботи в інклюзивних колективах та забезпеченню вимог студентів з особливими потребами. Коли студенти відчувають, що їхні потреби та унікальність поважаються, вони стають більш мотивованими та залученими до навчання, що сприяє підвищенню продуктивності та якості їх праці.

Участь взяли викладачі коледжу. За результатами участі будуть отримані сертифікати про підвищення кваліфікації в частині вдосконалення знань, вмінь і практичних навичок у роботі із студентами з особливими освітніми потребами та дорослими студентами, що є вимогою п.2 статті 24 Закону України «Про фахову передвищу освіту».

Вадим Люльчик, викладач