Основний Закон Незламної України. 28 червня - День Конституції України

Бібліотечно-інформаційний центр

28 червня 2023

Річницю з дня прийняття Основного закону країни в Україні відзначають щорічно, починаючи з 1996 року, 28 червня. Саме в цей день 27 років тому у Верховній Раді була прийнята Конституція незалежної України.

Конституція України була прийнята аж на п'ятий рік після набуття статусу незалежної. До цього часу у використанні перебувала Конституція колишньої УРСР.

Тодішній спікер парламенту Олександр Мороз побоювався, що не зможе зібрати депутатів, тому перед початком засідання оголосив, що робота над прийняттям документа триватиме доти, поки він не буде прийнятий.

28 червня 1996 року депутати парламенту після 24-годинного безперервного засідання проголосували і ввели в дію Конституцію України. За її ухвалення проголосували 315 парламентарів.

Зазначимо, що наша країна прийняла конституцію останньою з усіх країн колишнього СРСР - на п'ятому році незалежності.

З 1991 року було запропоновано 15 проектів документа. Активний період роботи над документом зайняв три місяці.

Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

Конституція є основним законом країни, який гарантує кожному громадянину права і свободи, а також визначає політичний устрій держави.

Конституція України постала не на порожньому місці. Біля її витоків -«Руська правда», «Литовські статути», акти періоду Гетьманщини («Березневі статті») - конституційні акти, що ставили Україну в один ряд з іншими європейськими країнами.

Особливе місце в цьому переліку займає Конституція Пилипа Орлика 1710 року. У цьому документі задекларовано основні засади розбудови демократичної держави. Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика була опублікована ще в початку XVIII століття - в 1710 році. Документ встановлював права та обов’язки членів Війська запорізького, і за оцінками істориків, став однією з перших європейських конституцій Нового часу.

У бібліотечно-інформаційному центрі коледжу для наших користувачів підготовлена книжкова виставка  «Основний Закон Незламної України». Запрошуємо ознайомитись.

 

 Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело: https://dyvys.info/2020/06/28/konstytutsiya-ukrayiny-istoriya-stvorennya-ta-tsikavi-fakty/