Зустріч за круглим столом: «Стан довкілля Рівненщини - сьогодні»

Технічне відділення

05 червня 2023

5 червня 2023 студенти технічного відділення спеціальності «Геодезія та землеустрій» 11-3,21-3,22-3 групи у супроводі викладача екології, керівника екологічна гуртка «Джерело» Малимон Стефанії Стефанівни стали учасниками тематичної зустрічі за круглим столом «Стан довкілля Рівненщини - сьогодні»до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища  , шо відбулась у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці .

5 червня щороку все людство відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цього дня 1972 р. в Стокгольмі відкрилася Конференція Організації Об’єднаних націй з проблем довкілля, на якій були присутні повноважні представники 113 держав. Наслідком її стало створення Програми ООН з довкілля (ЮНЕП). У травні 1971 р. генеральному секретареві ООН надійшло звернення, яке підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у звʼязку із забрудненням довкілля: «Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами»

3 тих пір Всесвітній день охорони довкілля є одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля ,а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.

 На зустріч за круглим столом «Стан довкілля Рівненщини – сьогодні»  приуроченої до Всесвітнього дня охорони довкілля були запрошені фахівці – екологи та студенти коледжу :

Худоба Ірина Петрівна - головний спеціаліст (по моніторингу та інформуванню) відділу заповідної справи, екологічної мережі, моніторингу та природоохоронних заходів управління використання природних ресурсів та заповідної справи Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської області.

Берташ Борис Миколайович- керівник  Рівненської обласної організації Всеукраїнського товариства охорони природи.

Малимон Стефанія  Стефанівна- викладач  екології ВСП «РФК НУБіП України» ,керівник екологічного гуртка , «Джерело».

Студенти , ВСП «РФК НУБіП України» спеціалізація - землевпорядкування.

Пані Ірина ознайомила присутніх з станом довкілля області: атмосферного повітря, земельних та водних ресурсів, рослинного та тваринного світу; про наслідки і вплив сьогодні аварії на Чорнобильській АЕС, розповіла як були зібрані матеріали де і як можна знайти інформацію про стан довкілля Рівненшини і в яких джерелах.

Борис Миколайович ознайомив студентів із діяльністю громадських екологічних організацій і обʼєднань, зокрема Рівненської обласної організації українського товариства охорони природи, рекомендував доповідь про стан навколишнього середовища в Рівненській області у 2020 році «Довкілля Рівненщини - 2020» та з електронним виданням доповіді у 2021 році. Він наголосив, що саме в цій доповіді екологи, студенти можуть знайти найсвіжіші та реальні відомості про довкілля Рівненщини.

Стефанія Стефанівна ознайомила із станом екологічної освіти та виховання в коледжі, про участь студентів у вирішенні екологічних проблем свого краю, а також про вплив російської агресії на природу України , зокрема про стан земель на сході України, де йдуть бої, бомбардування, де земля ще довго не буде використана для землеробства. І саме сьогоднішнім майбутнім землеупорядникам  треба замислитися, що і як з цим робити, щоб відродити родючі землі  півдня та сходу  України.

Пріцівник  бібліотеки  Людмила Андріївна Шапірко - завідувачка сектором документів із економічних, технічних та природничих наук ознайомила із виставкою екологічної літератури та проінформувала  про різні форми пошуку інформації з питань екології, а також де і як ці джерела можна знайти у фондах бібліотеки та на її сайтах.

Отже,  під час зустрічі студенти ознайомилися зі станом та проблемами довкілля Рівненщини, роллю державних та громадських організацій у вирішенні екологічних проблем області, та в  ході дискусії зрозуміли, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань повинні бути громади.

Дякуємо організаторам за проведену зустріч до Всесвітнього дня довкілля. Цей день дає можливість кожному з нас прийняти на себе відповідальність за турботу про нашу планету й активно сприяти змінам.

Ми всі живемо на одній планеті і, забруднюючи її, шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Кожен для себе повинен знайти шляхи для покращення навколишнього середовища. Разом ми здатні зробити довкілля кращим, і надалі не забувати про його охорону та збереження природних скарбів.

Стефанія Малимон ,викладач  екології,

 керівник екологічного гуртка «Джерело»