Genesis, Мінцифра та МОН провели першу масштабну конференцію для викладачів «Взаємодія держави та іт-бізнесу»

Відділення програмування

04 червня 2023

03 червня 2023 року, українська кофаундингова IT-компанія «Genesis» провела першу конференцію Innovating Education для представників закладів освіти - «Взаємодія держави та ІТ-бізнесу». Подія відбулася за підтримки Міністерства цифрової трансформації та Міністерства освіти і науки у співпраці з Product IT Foundation for Education та обʼєднала понад 1500 освітян, які активно впроваджують цифрові технології в освіту. Учасники долучилися як офлайн так і онлайн. Ірина Якимчук, завідувач відділення програмування ВСП "Рівненський фаховий коледж НУБіП України" долучилася до участі безпосередньо у коференцзалі офісу Genesis.

Під час панельної дискусії учасники обговорили напрями співпраці держави, закладів освіти та продуктового ІТ-бізнесу задля побудови сталого партнерства в освіті та економічного зростання України.

«Поки в Україні триває війна, світ не стоїть на місці й активно розвивається. Цінність людського капіталу росте в рази. Саме тому розробити новий шлях для освіти – наш важливий виклик і завдання. Зараз разом із командою Міносвіти ми формуємо цю стратегію. Основний акцент – на впровадженні технологій та інновацій в освіті, цифровізації та дебюрократизації. Це дозволить упровадити сміливіші та швидші зміни, щоб наші діти здобули знання, які відповідають викликам сучасності. А кожен талановитий українець зміг реалізуватися вдома, в Україні», – прокоментував Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України.

«Genesis – це українська компанія, 90% наших співробітників та керівників від початку повномасштабного вторгнення залишаються в Україні. Наше майбутнє, як і майбутнє більшості українських компаній, залежить від якості освіти та рівня випускників наших університетів. Аби конкурувати з найбільшими світовими лідерами, потрібно мати освіту, рівень якої не поступається світовому. Я вдячний державі, яка інвестує багато часу та зусиль у її розвиток, але переконаний, що компанії також мають вкладатися у цей напрям», – наголосив під час конференції Володимир Многолєтній, співзасновник і СЕО Genesis.

Під час дискусії учасники конференції також обговорили використання інноваційних технологій в освіті для розвитку студентів та модернізації освітнього процесу.

«Будуючи нову стратегію освіти, ми скрупульозно вивчаємо кожну деталь. Якщо змінюємо мінімально елемент, маємо ефект впливу на мільйони. Вкладаємося в освіту – маємо економічний ефект на всю країну. Наша мета – конкурентоспроможна освіта, яка дасть максимум для кожного українця. У бізнесу та освіти є багато простору для співпраці заради цієї мети», – зазначив Євген Кудрявець, заступник міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції.

«Розвиток ІТ-освіти за своєю суттю означає інновації. А інновації залежать насамперед від сміливості викладачів – особистостей, які готові експериментувати, «плисти проти течії». Ініціативні, сміливі, інноваційні викладачі – основа нової системи вищої освіти», – підсумував Михайло Винницький, заступник міністра освіти і науки України.

Українська ІТ-компанія Genesis об’єднує зусилля з освітянами та державою у створенні освітніх рішень задля зміцнення ринку продуктового ІТ. У межах співпраці з закладами освіти ІТ-компанія вже працює над Всеукраїнськими освітніми курсами-стажуванням для студентів усіх ЗВО України. Перший такий курс – «Створення та розвиток IT-продуктів» — у 2022/23 навчальному році вже інтегровано у 160 ЗВО. Компанія також долучається до створення навчальних дисциплін, консультує університети під час оновлення освітніх програм для технічних та економічних спеціальностей та підсилює академічну експертизу викладачів ЗВО практичними навичками спеціалістів із ринку продуктового ІТ-бізнесу.

У події також узяли участь представники студії онлайн-освіти EdEra та провідних українських ЗВО, зокрема Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національного університету «Києво-Могилянська академія», Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Київської школи економіки (KSE). 

Лекція Олексія Ніщика, Education Operations Director у Genesis на тему «Партнерство для інновацій: як освітянам та ІТ-бізнесу створити нові можливості для зростання студентів» допомогла розкрити шляхи співпряці ІТ-компаній та закладів освіти, визначити засоби комунікування представників ІТ-бізнесу та освіти та врахувати фактори для взаємодії.

Завершальним блоком коференції стали воркшопи:

1. Вплив ChatGPT на освітній ландшафт: тренди та дискусії в світі, приклади використання. Олександра Тиркалова, Partnership with Universities Lead, Genesis.

2. Інтеграція зовнішніх освітніх проєктів для студентів ЗВО. Андрій Сідляренко, Academіc Innovations Lead, Genesis.

3. Роль та навички викладача в епоху цифровізації: залученість та фідбек. Ілля Бачурін, Тренер та методолог навчання компаній Fortune 500, cпівзасновник Product IT Foundation for Education

Кожен з спікерів рокрив тему з теоретичної та практичної сторони, що спонукало присутніх долучитися до активної участі у воркшопі.

Ментор Олексій Ніщик, підвів підсумки конференції після чого відбувся нетворкінг серед присутніх учасників конференції.

Конференція Innovating Education відбуватиметься щороку та стане майданчиком для обміну досвідом між бізнесом, закладами освіти та державою з метою розвитку інноваційної країни, у якій технології та ІТ-освіта відіграють ключову роль.

Ірина Якимчук, завідува відділення програмування