Екскурсія «Таємничі підземелля Рівного»

Технічне відділення

01 червня 2023

Студенти 11-Б групи технічного відділення долучилися до екскурсії Парком культури і відпочинку ім. Т. Г. Шевченка, де зібрана цінна колекція рослин місцевої і світової флори: понад 160 видів дерев і чагарників. Ескурсовод відкрила цікаві факти з історії його створення, сучасного стану та проєктів оновлення. Пунктирний маршрут екскурсії передбачав наступні етапи: палацово-парковий комплекс князів Любомирських, постаті Станіслава і Фредеріка Любомирських, фільварок на «Гірці», Великі Торги Волинські, пам’ятні знаки та скульптури, каскад штучних водойм, рослинний світ, розкопки рівненського підземелля.

Старовинні підземелля, виявлені в центральній частині Рівного, – одна з найбільш таємничих локацій міста. На них натрапили майже випадково: у парку біля фонтану провалився асфальт, а під ним був… тунель, глибокий і розгалужений. Спочатку історики сходилися на тому, що підземелля споруджені за часів князів Любомирських (вони володіли містом з XVII століття). Однак згодом під час подальших досліджень і знахідок виникла альтернативна версія: ці ходи могли побудувати ще за часів Київської Русі.

Тим часом архітектурний комплекс «Таємничі підземелля Рівного» є не лише пам’яткою старовини, а й сучасною інтерактивною локацією. Адже зараз у підземних склепіннях облаштовують тематичні квест-кімнати. Крім того, на об’єкті планують демонструвати світломузичне шоу.

Студенти побачили речі, знахідки, які пов'язані з життям князів Любомирських, познайомилися з концепцію Таємничих Підземель, зробили незабутні фото на згадку.

Катерина Шапілова, викладач української мови і літератури