28 квітня - Всесвітній день охорони праці

Бібліотечно-інформаційний центр

28 квітня 2023

Щорічно 28 квітня у понад 100 країнах світу, з метою привернення уваги суспільства і влади  до проблеми безпеки людини на робочому місці, відзначають Всесвітній День охорони праці. Це свято започаткувала Міжнародна організація праці (МОП). Одним з головних аспектів цієї роботи є розробка заходів щодо зниження рівня смертності на виробництві.

Указом Президента України від 18 серпня 2006року №685/2006 день об’єднання людей навколо проблеми збереження життя і здоров’я  працівників офіційно визнаний в Україні - 28 квітня.

Зростання рівня професійної захворюваності зумовлено впливом на працівника шкідливих факторів виробничого середовища. Небезпечні умови праці на підприємствах обумовлені недоліками технологічних процесів, нехтуванням гігієнічних нормативів. Зростання рівнів професійної захворюваності пояснюється недостатньою увагою до додержання вимог чинного законодавства та технологічної дисципліни, використанням шкідливих речовин та технологічного обладнання без належної сертифікації та гігієнічної експертизи, а також низьким рівнем виробничої та особистої гігієнічної культури.

За оцінками Міжнародної організації праці (МОП), щорічно відбувається понад 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві, які ведуть до відсутності на робочому місці протягом більше 3 днів, і від близько 160 мільйонів випадків хвороб без смертельного результату. Кожен день в світі вмирають в результаті нещасних випадків і захворюваності на виробництві близько 5000 осіб, в рік ­ від 2 до 2,3 мільйона осіб.

Охорона життя і здоров’я працюючих від впливу небезпечних та шкідливих виробничих чинників має важливе соціальне значення, адже здоров’я працівників є національним багатством держави, оскільки безпосередньо впливає на працездатність людини, а відтак - на її добробут і подальший розвиток держави.

Пам’ятаймо завжди, дотримання законодавства у сфері охорони праці та промислової безпеки стане запорукою збереження найціннішого  - людського життя.

У бібліотечно-інформаційному центрі коледжу для відвідувачів підготовлений перегляд літератури «28 квітня - Всесвітній день охорони праці. Запрошуємо ознайомитись.

 

 Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

Джерело: https://pdatu.edu.ua/news-01/vsesvitnij-den-okhoroni-pratsi-v-2022-rotsi.html