Правовий лекторій для молоді «Феміда»: Земельне та житлове право в умовах воєнного стану

Технічне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

27 квітня 2023

27 квітня 2023 року у «Світлиці» Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відбувся правовий лекторій для молоді клубу «Феміда» на тему «Земельне та житлове право в умовах воєнного стану», організований співробітником Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Валентиною Бендюг і викладачами Русіною Н., Кийко Н. На зустрічі  присутні здобувачі освіти технічного відділення спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій».

Спікерами заходу були – головна юристка Регіонального центру з надання БВПД в Рівненській області Юлія Карповець та помічник юриста Дмитро Сидорук.

Під час воєнного стану внесено чимало змін до земельного законодавства. Так, 9 червня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану». Юристи ознайомили присутніх з основними змінами. Зупинилися на питаннях: особливості передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва,   особливості передачі земельних ділянок державної, комунальної власності в оренду без проведення земельних торгів.

Розповіли про спрощений порядок встановлення та зміни цільового призначення земельної ділянки в умовах воєнного стану, особливий порядок проведення робіт із землеустрою. Під час війни обстежувальні, вишукувальні та топографо-геодезичні роботи можуть виконувати тільки за умови отримання спеціального дозволу від Служби безпеки України.

З початком повномасштабного вторгнення росії і до сьогодні чинне законодавство України щодо оренди житлових приміщень не зазнало змін, а тому, як і раніше, діятиме принцип свободи договору між власником житла і його користувачем. Але є деякі зміни в реєстрації нерухомого майна. Саме про це і розповіли спікери.

Також працівники Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки ознайомили із студентів із матеріалами виставки декоративно-ужиткового мистецтва майстрів Рівного та Рівненської області «Великодня писанка» та живопису учнів художніх шкіл Рівненщини.

Дякуємо організаторам та учасникам за цікаву та корисну зустріч!

Неля Русіна, Неля Кийко, викладачі землевпорядних дисциплін

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ