Тематична зустріч «Вплив та наслідки Чорнобильської катастрофи на живу природу, ґрунти, повітря, людей»

Технічне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

25 квітня 2023

Студенти 11-З групи були присутні на тематичній зустрічі «Вплив та наслідки Чорнобильської катастрофи на живу природу, ґрунти, повітря, людей» (до Дня пам’яті Чорнобильської трагедії), яку організувала Людмила Шапірко, завідувачка сектору документів із економічних, технічних та природничих наук Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Гість зустрічі  – Ірина Петрівна Худоба,  фахівець Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА.

Чорнобильська катастрофа – техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України (колишньої УРСР), в ніч на 26 квітня 1986 року. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, яка за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Не оминуло це лихо і нашу рівненську землю. Як зазначила Ірина Худоба:  «після Чорнобильської катастрофи радіацією було уражено понад 11 тис. км2 території області, або 56 % від загальної її площі. Радіаційно забруднені сільськогосподарські угіддя займають 290 тис. га (31 % від загальної площі сільськогосподарських угідь області); лісові масиви – 654 тис. га (82 % лісів та лісовкритих площ області). Крім того, упродовж 35 років Рівненщина залишається однією із найбільш постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи. Згідно з експертними висновками про радіологічний стан населених пунктів 183 населених пункти 6 північних районів області залишаються у зонах радіоактивного забруднення».

Доповідачка  акцентувала увагу присутніх на  завдані моніторингу радіаційної обстановки області щодо викидів, рідких скидів, а також потужності дози, концентрації йоду та аерозолів на проммайданчику РАЕС і в населених пунктах зони спостереження Рівненської АЕС. Ірина Петрівна відзначила, що із станом радіоактивного забруднення території області можна ознайомитись у щорічній Доповіді про стан навколишнього природного середовища в Рівненській області, яку видає Департамент екології та природних ресурсів Рівненської ОДА.

Загалом, зустріч була цікава та змістовна. Учасники отримали  актуальні  знання із екології та моніторингу земель.

Ольга Рудько, викладач землевпорядних дисциплін, куратор 11-З групи