Подорож сторінками історії рідної землі

Економічне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

24 квітня 2023

Студенти 21-М групи здійснили коротку історичну подорож відвідавши 24 квітня "Світлицю" Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, де відбулася презентація колекції книг Олега Федоровича Голька(1943-2021р.), ст. наукового співробітника Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, кандидата географічних  наук. Книжкова колекція нараховує 74 екземпляри видань, серед яких – історична есеїстика, монографії, альбоми, фізичні карти, художня література. Найбільшу частку даної колекції складають книги географічного та історичного профілю. При цьому, Рівненська обласна бібліотека отримала цінний дарунок від родини науковця та Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України. Книжкова колекція знаходиться у вільному доступі та буде корисною  для науковців, студентів та школярів, усіх, хто цікавиться історією, географією, медициною. У програмі зустрічі студенти прослухали коментовану книжкову виставку «Олег Голько: книги і люди», доповідь кандидата історичних наук Андрія Фелонюка «Львівська академічна археографія: 30 років поступу» та «Видавнича діяльність Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України». Крім того, слухачі ознайомилися з діяльністю Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, в якому працював Олег Голько, її творця Ярослава Дашкевича, основними напрямки наукових досліджень, а також результатами наукової роботи у вигляді опублікованих видань. Виступ супроводжувався презентацією з обкладинками видань та іншими матеріалами.

Книжкова колекція О. Голька складається на половину з видань Львівського відділення. Олег Федорович Голько народився на у 1943 р. в с. Поздимир, що на Львівщині. У 1950 р. разом з батьками був репресований органами НКВД та висланий на заслання в Сибір. У 1963 р. вступив на географічний факультет Іркутського університету, у 1968 р. вступив в аспірантуру Московського державного університету ім. М. Ломоносова на кафедру фізичної географії. У 1973 р. захистив кандидатську дисертацію на тему: «Кліматичні фактори фізико-географічної диференціації території Іркутської області». Працював на викладацьких посадах в Іркутському та Сімферопольському університетах до 1979 р., коли через відмову співпраці з органами КГБ був звільнений з «вовчим білетом», не маючи змогу займатися науковою роботою за фахом. У  1992 р. проф. Ярослав Дашкевич запросив Олега Голька на роботу у Львівське відділення на посаду старшого наукового співробітника. За час роботи він у співпраці з іншими науковцями підготував до друку кілька важливих картографічних видань: «Спеціальна карта України Ґійома Левассера де Боплана 1650 року», «Генеральна карта України Ґійома Левассера де Боплана 1660 року», «Українські жертви Волині 1938–1944 рр. у картах і таблицях. Володимир-Волинський район». Олег Федорович брав участь в упорядкуванні та виданні кількох збірників: «Боплан і Україна: Зб. наук. праць»; «Особые папки» Сталіна і Молотова про національно-визвольну боротьбу в Західній Україні у 1944–1948 рр.: Зб. док.», «Українська повстанська армія. Бойові дії УПА за 1943–1950 рр.»
До участі у заході був запрошений Андрій Фелонюк, старший науковий співробітник Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, кандидат історичних наук., наші рівненські історики, музейники, освітяни, культурно-мистецька громадськість міста Рівного.

Вікторія Зіняч, викладач