Захистимо довкілля – збережемо нашу планету 15 квітня – День довкілля

Бібліотечно-інформаційний центр

15 квітня 2023

День довкілля відзначають в Україні щорічно, починаючи з 1999 року, згідно з  Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 року на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій щодо розвитку діяльності, започаткованої Всеукраїнською акцією «Дерево–Життя» та іншими громадськими ініціативами.

У третю суботу квітня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища – очищення водних джерел, озеленення територій, збереження заповідних об'єктів, поширення екологічних знань.

Довкілля – це всі живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі, або в деякій її частині. Земля, вода, повітря, флора і фауна – все це довкілля, на стан якого впливає маса чинників – від кинутого на землю недопалка, папірця до величезних сміттєзвалищ і височезних труб промислових комплексів, що отруюють димом повітря мегаполісів; від убитого заради бивнів слона десь у Центральній Африці до вирубаних декількох гектарів лісу у Закарпатті.

Повномасштабне вторгнення росії до України вже завдало та продовжує завдавати величезної шкоди довкіллю. Війна вплинула на кожний компонент довкілля – тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунт. Наслідки цього негативного впливу будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер. За останніми скромними оцінками, збитки довкіллю України від війни становлять 1,9 трлн гривень.

Внаслідок нападу росії постраждали 20% природоохоронних територій України. Війною охоплено близько 3 мільйонів гектарів лісу в Україні. Приблизно 23,3 тисячі гектарів лісів випалено, частину з них втрачено. Під окупацією зараз залишаються 8 заповідників та 10 національних природних парків України. Також внаслідок бойових дій гинуть рослини та дикі тварини. І чим довше буде тривати війна, тим більше вона завдасть шкоди довкіллю.

В бібліотечно-інформаційному центрі для відвідувачів підготовлений перегляд літератури: «Захистимо довкілля – збережемо нашу планету», мета якого донести до читача, що вирішення глобальних екологічних проблем починається з нас самих, наших родин і громад, зі змін у свідомості, щоб наступні покоління могли жити в екологічно чистій країні.

Ми обов’язково переможемо! Все буде Україна!          

 

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

Джерело: https://www.ecoleague.net/forumy-konferentsii-kruhli-stoly-seminary/ekolohichnyi-kalendar/kviten/item/334-vseukrainskyi-den-dovkillia

https://www.slovoidilo.ua/2022/11/08/infografika/suspilstvo/pryroda-ta-vijna-yak-rosijska-ahresiya-vplynula-dovkillya