Студенти спеціальності "Менеджмент" відвідали фірму "Артлайт"

Відділення програмування Економічне відділення

12 квітня 2023

12 квітня 2023 року здобувачі освіти 31-М групи економічного відділення із завідувачем відділення програмування Іриною Якимчук та заступником директора з адміністративно-господарської роботи Сергієм Ковальчуком відвідали вже відому нашому коледжу фірму «Артлайт».

Власники Микола та Ольга Шершун запросили до себе студентів-менеджерів. Сьогодні темою екскурсії, актуальною для здобувачів освіти за спеціальністю "Менеджмент", була тема розвитку та управління бізнесу. Пан Микола провів студентів офісом та виробництвом  супроводжуючи розповіддю про те як народжувався бренд "Артлайт" та як розвивався з 2007 року і до сьогоднішнього дня. Фірма пройшла дуже довгий та тернистий шлях до успіху, який вона має на сьогодні. Артлайт ні разу не зупинялася на проблемах, а з майстерністю обходила і вирішувала їх, що забезпечило п'ятнадцятирічне функціонування на ринку реклами та його успішність. Роки наполегливої праці і ось результат.

Микола та Ольга представили свою творчу команду фірми, кожний член якої виконує певний етап рекламного бізнесу - від проектування до монтажу рекламної вивіски. Особливо цікавими для студентів стала інформація про роботу менеджерів замовлень. Звернув увагу на те, що ведення справи відбувається через спеціальну комп'ютерну систему в управлінні, яка налаштована для фірми і враховує специфіку та різні сторони виробництва Артлайт, що допомагає прискорити, полегшити та структурувати роботу. Однією з таких систем є система CRM.

CRM (Customer Relationship Management) означає, що розрізнені інструменти ведення бізнесу об’єднуються в налагоджену систему. Замість таблиць Excel, месенджерів, багатьох документів та біганини з кабінету у кабінет залишається один-єдиний сервіс. У нього входять програми для збору даних про замовників, управління угодами, контролю за менеджерами, аналітики і прогнозування. Він спрощує рутину, прискорює прийняття правильних рішень і виключає помилки.

Також під час екскурсії були продемонстровані у дії різноманітні пристрої, устаткування за допомогою яких здійснюється функціонування фірми. Студентам представили, як здійснюється гравіювання, як виготовляються алюмінієві символи (букви, цифри тощо) та була показана робота лазера за роботою якого відвідувачі спостерігали з особливою цікавість і результатом цієї роботи стали сувеніри для студентів та викладачів, а саме брилки, які можуть служити навіть підставкою для телефону.

Микола Шершун відповів на запитання студентів за чашечкою кави. Найцікавішими питаннями стали:

  1. Чи реалізує фірма свою продукцію за кордоном? На що Микола відповів: "Близько 10% замовлення ідуть саме за закордон". Також директор фірми розповів і про українських замовників, серед яких є і наш коледж.
  2. Студенти запитували про те, як краще почати свій перший бізнес? Микола відповів і дав доволі важливу та корисну рекомендацію, а саме: "Перш ніж відкрити свій бізнес необхідно визначити чим ти плануєш займатися, який ти хочеш мати бізнес, а потім влаштуватися на підприємство, яке спеціалізується у цій сфері. Це допоможе здобути досвід, зрозуміти чи подобається ця справа, а головне зрозуміти всі тонкощі бізнесу, що в сучасних умовах є дуже важливим.

Микола Шершун рекомендував для підвищення своєї обізнаності та саморозвитку менеджерам, підприємцям та загалом всім, прочитати такі книги, як: «Машина, що змінила світ» Джеймса Вомака, «Мета» Ельягу Голдратта та «Таємне життя грошей» Кіри Вермонд. Ці книги будуть цікавими та корисними для ділових людей.

Фірма неодноразово запрошувала та приймала студентів нашого коледжу на екскурсіях - всі в один голос говорять, що дуже цікаво і змістовно вона відбувається, найбільше подобається процес виробництва. Тому хочемо висловити подяку керівництву, а саме директору Миколі Шершуну та всім працівникам компанії «Артлайт» та сподіваємося на подальшу співпрацю.

Ірина Якимчук, завідувач відділення програмування

Олександр Колодюк, студент 31-М групи