Опановуємо обраний фах під час навчальної практики

Економічне відділення

05 квітня 2023

Студенти 31-П групи спеціальності 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність з 27 березня 2023 року проходять навчальну практику з фахової дисципліни «Комерційна діяльність».

Метою навчальної практики є закріплення і поглиблення теоретичних знань, одержаних під час вивчення дисципліни «Комерційна діяльність». Перед здобувачами освіти стоїть завдання набути досвід роботи в роздрібній торгівлі і практичні уміння і навички роботи продавця продовольчих та непродовольчих товарів. У процесі виконання завдань навчальної практики студенти отримують практичні навички вирішення організаційних питань роботи магазину, знайомляться з роботою на реєстраторі розрахункових операцій, з продажем продовольчих і непродовольчих товарів.

В процесі навчальної практики велику увагу студенти приділяють вивченню торгового обладнання. Щоб ознайомитися з різними видами торгового обладнання, вони дослідили сайти різних торгових фірм, які здійснюють продаж і встановлення торгового обладнання у торговій мережі і доповіли про результати своїх досліджень на одному із занять навчальної практики. На занятті, яке відбулося 05 квітні 2023 року була присутня завідувачка економічного відділення Ірина Мартинова та заступник директора з навчальної роботи Василь Царук.

Презентацію досліджень розпочала Козачок Оксана, представивши класифікацію торговельного обладнання.

Концепція створення магазину, його дизайн є досить важливими для того, щоб покупець надавав перевагу здійснення покупок у магазині. Створенню затишної атмосфери, підвищенню якості обслуговування покупців сприяє правильно дібрані торговельні меблі. Дослідили це питання і доповіли Надьоха Іван і Челик Антон.

Контрольно-касові апарати – це сукупність механізмів (механічних, електричних, електронних) в єдиному закінченому конструктивному виконанні, що виконують функції контролю та фіксування операцій з продажу товарів та надання послуг. Про види контрольно-касових апаратів, можливості їх застосування в роздрібній торгівлі розповіли Вознюк Михайло і Данильчук Андрій.

Змістовним був виступ Діжурка Руслана про застосування у торгівлі підйомно-транспортного обладнання, яке він досліджував разом з Ляховичем Сергієм.

Дотриманню принципу збереження споживчих якостей товару під час здійснення торгово-технологічного процесу сприяє застосування торговельного холодильного обладнання. Про основні характеристики і правила експлуатації холодильного обладнання доповіли Хвесь Єлизавета та Іскра Владислав.

Кузьмич Ірина доповіла про ваги, їх призначення, види та правила експлуатації. Мазепа Софія дала детальну характеристику різних видів машини для нарізання та подрібнення продуктів, а Кушнір Богдан ознайоми здобувачів освіти з найбільш сучасним обладнанням для фасування та пакування товарів.

Успішному веденню бізнесу сприяє наявність якісного захисту товару від розкрадання. Охоронець не завжди встигає помітити злодія. Особливо це стосується крадіжок невеликих виробів, збитки від втрат яких можуть бути значними. Забезпечити захист майна, запобігти збитку сьогодні можна завдяки інноваційним технологічним розробкам та високоефективним протикрадіжним системам. Захисне устаткування встановлюється в торгових точках – дрібних і великих. Протикрадіжні системи дозволяють зберегти товари до моменту їх реалізації. При цьому пристрої відповідають всім чинним вимогам до охоронного оснащення і відеоспостереження. Спеціальні датчики і етикетки в комплексі з відеокамерами і охоронцями – запорука виключення ризиків втрат від крадіжок в магазині. Дослідили питання протикрадіжних системи у торгівлі і доповіли всім присутнім Вегера Владислав і Кузь Вадим.

Студенти системно підійшли до вивчення питання торгового обладнання, переглянули багато інформації, дослідили різні пропозиції торгового обладнання на ринку, підготували змістовні презентації та відеоматеріали.

 

Керівники навчальної практики з комерційної діяльності

Василь Царук, Балдич Людмила