Екскурсія в Європейську галерею

Технічне відділення

22 березня 2023

«Його картини несуть спокій в наше серце, радість –  в сірі будні.

Хто має очі – нехай дивиться! »

                                               Карло Звіринський

(із книги «Все моє малярство - молитва»)

У рамках тижня будівельних дисциплін, для здобувачів освіти 21-Д і 22-Д  груп технічного відділення спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія» викладачем Сорокою Т.П. була проведена екскурсія в Європейську галерею. Завдяки гостинному, ерудованому та талановитому екскурсоводу Юлії Савилюк, занурилися у світ мистецтва та історії. Дана подорож тривала у межах чотирьох виставкових залів першого рівня і трьох залів нижнього рівня.

Розпочали екскурсію із зали, де експонують роботи західноєвропейських художників XIX – XX століть: Теодора Руссо, Томассіна Ренарда Дезіре, Генрі Джозефа Пауельса, Жана Батіста Каміля Коро, Яна Франса Саймонса, Жоржа Санта, Франца, що представляють французьку, бельгійську, голандську, німецьку, англійську, шведську та інші європейські школи живопису. Манера письма кожного із митців, як правило, тяжіє до класичного жанру, де крок за кроком старанно виписуються усі художні образи та відображаються деталі мистецького задуму. Архітектоніка картин переконливо виважена і гармонійна у своєму гармонійному  вирішенні. Сюжетика живописних робіт відображає основні тенденції західноєвропейського мистецтва. В експозиції представлені батальний, побутовий, пейзажний жанри, натюрморти і портрети.  Цікавими об’єктами спостерігання даної експозиції стали оригінальні  автогравюри талановитих та відомих митців таких як Марк Шагал, Сальвадор Далі, Пабло Пікассо.

Наступний зал присвячується 120-річчю від дня народження Романа Селецького – непересічної особистості  в українському мистецтві XX ст., живописець, графік, педагог, заслужений і народний художник, малярська спадщина якого налічує декілька тисяч творів. Він виховав кілька поколінь художників, серед яких ми маємо когорту рівненських митців. Нам відкрили таємницю про те як йому вдалося не заплямувати себе соцреалізмом, як він зумів зберегти безперервність українського малярства і вийти на органічне поєднання народного та  європейського мистецтва.

У третьому залі експонуються роботи східноєвропейських художників, творчість яких вписана в історію мистецтва XIX – XX століть: Федора Манайла, Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі, Миколи Глущенка, Давида Бурлюка, Тита Дворнікова, Костянтина Вроблевського, Семена Ференца, Сергія Галімського, Євгена Вжеща, Петра Столяренка, та ін.. Експонуються також роботи найвидатніших рівненських художників: Анатолія Іваненка, Миколи Пашковського, Костянтина Литвина, Олександра Гуристюка. Значна частина презентованих імен живописців відома світовому мистецькому загалу, більшість із них  навчалися або презентували свою творчість у Парижі, Берліні, Мюнхені, Римі, Відні, Кракові, Варшаві та в інших столицях світу. У цій залі дозволили доторкнутися до унікальної двосторонньої картини та загадати бажання. Дана експозиція продовжувалася і в останньому  залі першого рівня Європейської галереї. Саме тут зробили великий акцент нашої уваги на роботу українського художника, архітектора, викладача, який зробив вагомий вклад в розвиток образотворчого мистецтва на теренах західної України, а саме міста Рівного - Георгія Петровича Косміаді.

У 1936 році у Варшавській художній академії організовується велика виставка картин учнів рівненських гімназій, де працював Георгій Петрович. На цій виставці відібрали 67 кращих дитячих робіт на першу Міжнародну виставку дитячого малюнка в Парижі, яка відбулася в 1937 році.

І на завершення нашої подорожі, нас запросили спуститися на нижчий рівень виставкової галереї, де познайомили з роботами Анни Вітрук. Основою експозиції є 11 творів із циклу «Моя Україна» - Великоформатна Українська Мадонна, пройнята драматичним, навіть трагічним світовідчуттям, і не великі за розміром, світлоносні краєвиди з різних куточків України. Це своєрідний камертон виставки, який дозволяє належно оцінити домінуючий оптимізм і переможний настрій художниці.

По закінченню екскурсії Юлія Савилюк дала відповіді на усі поставленні запитання. Висловлюємо щиру подяку галереї Євро – Арт за цікаво проведений час, за велику кількість корисної інформації, за натхнення та стимул для створення нових видів робіт наших студентів.

Сорока Тетяна Петрівна, викладач будівельних дисциплін