«Я – Українка». До дня народження Лесі Українки

Економічне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

22 лютого 2023

(25.02.1871 - 01.09.1913)

22 лютого 2023 року у бібліотечно-інформаційному центрі коледжу провідним бібліотекарем  Андрійчук С. В. для здобувачів освіти 11-Ф групи (куратор Кристопчук Т. Є.) був проведений літературний вечір «Я – Українка». З тематичної презентації присутні отримали цікаву інформацію про знамениту письменницю.

Лариса Петрівна Косач народилася 25 лютого 1871 року в м. Новгород-Волинському, в сім`ї повітого службовця – юриста Петра Антоновича Косача, та відомої української письменниці Олени Пчілки.

Кажуть, що справжній поет не повинен бути щасливим. Цей вислів можна віднести до долі Лесі Українки. Здається, вона народилася для щастя, адже Бог дав їй стільки талантів, але життєвий шлях виявився важким, тернистим, переповненим фізичного болю, душевних мук і нещасливого кохання...

Вона любила без міри: Максим Славінський – літератор, поет, перекладач; Нестор Гамбарашвілі – студент Київського університету, грузин; Сергій Мержинський – один з перших марксистів Білорусі; Климент Квітка – український музикознавець-фольклорист.

Для письменників кохання – наче світло в кінці тунелю: без нього життя перетворюється на темряву, бруд та вічні пошуки себе. Тому творчість будь-якого поета – це історія його кохання, зрад, інтриг і пристрастей. Такі історії не схожі між собою, кожна має свою родзинку та особливе значення.

Тридцять років вона боролося із невиліковною хворобою. Життя великої письменниці спасали лікарі Єгипту, Греції, Німеччини та Австрії. Проте все було марно і хвороба отримала верх. Померла Леся Українка у 1913 році в Грузії, а була похована в Києві.

У читальному залі бібліотечно-інформаційного центру коледжу розгорнута книжкова виставка «Одержима».

 

 Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ