Олена Теліга – поетка і героїня. 22 лютого - День пам’яті української письменниці Олени Теліги

Бібліотечно-інформаційний центр

22 лютого 2023

Серед українських письменників відомі імена багатьох талановитих жінок, від легендарної Марусі Чурай до славетної нашої сучасниці Ліни Костенко. Та одне ім’я особливо вирізняється на цьому яскравому тлі – ім’я Олени Теліги, яка стала символом нескореної України. Олена Іванівна Теліга (в дівоцтві Шовгеніва) – українська поетка, публіцистка, діячка Організації Українських  Націоналістів (ОУН).

Народжена 21 липня 1907 року поблизу столиці великодержавної імперії, своє життя скінчила в німецько-окупаційному Києві 22 (за іншими даними 21) лютого 1942 року. У своїй в’язничній камері 35-річна поетка залишила на стіні такі передсмертні слова, викарбувавши над ними тризуб: «Тут сиділа і звідси йде на розстріл Олена Теліга». Розстріляли Олену й її чоловіка Михайла разом з іншими письменниками, усі полеглі знайшли останній спочинок у Бабиному Яру. Один з катів поетки, вражений її мужністю, сказав: «Я не бачив ще мужчини, щоб так героїчно вмирав, як ця гарна жінка». Фашисти знищили Олену Телігу фізично за її український патріотизм, більшовики за те саме намагалися знищити пам’ять про неї в нашого народу. Та перемогла в кінцевому підсумку всіх ворогів Олена – вона героїнею повернулася на рідну землю.

У Києві та нашому м. Рівне є вулиці Олени Теліги . Українська поетка, публіцистка, діячка ОУН 1941 року працювала в Рівному в редакції газети «Волинь» разом зі знаменитим нашим земляком Уласом Самчуком.

Поетична спадщина Олени Теліги кількісно невелика, відомо всього 38 віршів. Але за змістом вона має неперевершену вартість, яку літературознавці визначили як «пасіонарність любовної лірики».

Особливістю лірики Олени Теліги є також її здатність передбачення. У вірші «Поворот» вона передбачила навіть у деталях поворот на рідну землю, а у вірші «Лист» передбачила свій трагічний кінець: «Гарячу смерть — не зимне умирання», про які просила Бога, і бачила в поетичній уяві, що коли прийде вона «На наш похмурий і прекрасний берег», її «життя хитнеться й відпливе — Мов корабель у заграві пожежі».

Перші видання поетичних творів Олени Теліги окремими збірками вийшли друком в еміграції: «Душа на сторожі» (1946),  «Прапори духа» (1947), «О. Теліга. Збірник» (1977), «Полум'яні межі» (1977).

У незалежній Україні були видані:

  1. Теліга О. О краю мій…: Твори, документи, біографічний нарис. — К. : Вид-во ім. Олени Теліги, 1999. — 496 с.
  2. Теліга О. Листи. Спогади / упоряд., вст. ст., прим. Н. Миронець. — К. : Вид-во ім. Олени Теліги, 2003. — 400 с.
  3. Теліга О. Вибрані твори / упоряд. О. Зінкевич. — К.: Смолоскип, 2006. — 344 с.

Електронні версії творів Олени Теліги можна прочитати на сайті:

http://poetyka.uazone.net/teliha/

Людмила Бурячинська, завідувачка БІЦ

  

Джерела, використані у повідомленні та презентації:

https://www.istpravda.com.ua/articles/2011/07/21/46382/

https://svitppt.com.ua/ukrainska-literatura/olena-teliga-geroinya-i-poetesa.html

https://www.amazingukraine.pro/culture/iz-tvorchosti-oleny-teligy/

http://abetka.ukrlife.org/olenateliga.htm

https://www.umoloda.kiev.ua/number/3568/164/143479/

https://galinfo.com.ua/news/den_v_istorii__narodylasya_olena_teliga_321733.html

https://www.radiosvoboda.org/a/ukrayinski-adresy-v-prazi-olena-teliha/31370741.html