Розширення цифровізації українських аграрних університетів (проєкт DAAD)

Відділення програмування

13 лютого 2023

Вже понад 14 років Україна бере активну участь у програмах Німецької служби академічних обмінів (DAAD), однієї з най більших у світі організацій у галузі освіти, що забезпечує мобільність студентів, аспірантів і викладачів, і надає можливість талановитій молоді усього світу пройти наукове стажування або підвищити кваліфікацію у Німеччині. У 1998 році укладено Меморандум про співпрацю між Міністерством освіти і науки України і Німецькою службою академічн их обмінів, що передбачав створення представництва DAAD у м. Києві.

З цією метою Національний університет біоресурсів і природокористування України став учасником міжнародного проєкту «Digitalization of Ukrainian Higher Education Institution (DAAD Project)», який організованийУніверситетом прикладних наук Вайнштефан-Тріздорф в Німеччині (University of Applied Sciences Weihenstephan-Triesdorf, Germany). Цей проєкт покликаний на отримання досвіду у підвищенні цифрової компетентності всіх учасників освітнього процесу, зокрема під час навчання, комукації між викладачами та студентами, впровадженні нових телекомунікаційних мереж в університеті. Керівником проєкту є проректор Університет прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорфу, професор, доктор Ральф Шлаудерер. Відомо, що переможцями проєкту DAAD стали Університет прикладних наук Вайнштефан-Трієздорф, НУБіП України, Миколаївський НАУ, Сумський НАУ, НУВГП та Вінницький НАУ.

Долучитися ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України» до участі у цьому проєкті запропонувала Олена Глазунова, декана факультету інформаційних технологій базового університету. Крім нас учасниками стали ще 17 закладів фахової передвищої освіти, які входять до структури СНАУ, ВНАУ, МНАУ та Мирогощанський аграрний коледж.

До учасників звернувся Ральф Шлаудерер, який представив Університет прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорфу. Йому допомагала Лариса Калачевська, професор, доктор Сумського НАУ. Далі була представлена команда DAAD, до складу якої входять колеги з Німеччини, Великобританії та України.

Основними цілями проєкту є

Ціль 1   

Розширення та використання інноваційних цифрових рішень, особливо для викладання та управління університетами

Ціль 2   

Інтернаціоналізація українських та німецьких закладів вищої освіти стає більш ефективною, інноваційною та сталою завдяки обміну та передачі ноу-хау у використанні цифрових методів у дослідженнях, викладанні та управлінні.

Ціль 3   

Модернізація та спільний розвиток консультаційних та сервісних пропозицій

Ціль 4   

Компетенції та структурні рамкові умови для подальшої цифровізації українських вищих навчальних закладів-учасників є доступними і можуть бути використані для розробки подальших цифрових навчальних програм.

Ціль 5   

Створення регіональних навчальних та дослідницьких мереж між німецькими та українськими університетами

Тому плановано впродовж 2023 року провести низку заходів спрямованих на виконання цих цілей.

Як результат даної зустрічі, кожен представник університетів-партнерів та коледжів-партнерів з вдячністю долучилися до цього Проєкту та готові працювати результативно.

Ірина Якимчук, завідувач відділення програмування