Особливості підготовки фахівців у галузі інформаційних технологій та реалізації їх професійних компетентностей в сучасних умовах (воєнний стан, дистанційне і змішане навчання)

Відділення програмування Рада роботодавців ВП

02 лютого 2023

01 лютого 2023 року відбулаося засідання Круглого столу «Особливості підготовки фахівців у галузі інформаційних технологій та реалізації їх професійних компетентностей в сучасних умовах (воєнний стан, дистанційне і змішане навчання)», організатором якого є кафедра інформаційних технологій та моделювання Рівненського державного гуманітарного університету.

Мета заходу:

  • обмін досвідом організації освітнього процесу по підготовці фахівців у галузі інформаційних технологій та забезпечення формування професійних компетентностей в умовах воєнного стану, дистанційного і змішаного навчання;
  • обговорення питань оновлення змісту освітньо-професійних програм підготовки бакалаврів та магістрів спеціальностей 121 Інженерія програмного забезпечення та 122 Комп’ютерні науки відповідно до потреб ІТ-індустрії та викликів сьогодення в Україні;
  • висвітлення проблем реалізації професійних компетентностей фахівців у галузі інформаційних технологій у сферах наукових досліджень та виробництва як на базі корпоративних ІТ-компаній, так і на засадах приватного підприємництва або фрілансерства;
  • налагодження професійних, наукових, творчих зв’язків між учасниками зустрічі з метою подальшого розвитку взаємовигідної співпраці щодо питань, які входять у коло наукових і професійних інтересів учасників круглого столу.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся.

Сяський Володимир Андрійович, кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри інформаційних технологій та моделювання факультету математики та інформатики Рівненського державного гуманітарного університету.

Далі він представив учасників та надав їм слово для виступів:

  1. Войтович Ігор Станіславович, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри інформаційно-комунікаційних технологій та методики викладання інформатики, голова Навчально-методичної ради Рівненського державного гуманітарного університету. Тема виступу: «Порядок експертизи освітніх програм у Рівненському державному гуманітарному університеті та роль роботодавців у ній».
  2. Триус Юрій Васильович, доктор педагогічних наук, кандидат фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу; Оксамитна Любов Павлівна, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу факультету інформаційних технологій і систем Черкаського державного технологічного університету. Тема виступу: «Деякі ключові компетентності з управління ІТ-стартапами та ІТ-проєктами майбутніх магістрів з комп’ютерних наук».
  3. Данченко Олена Борисівна, доктор технічних наук, професор, професор кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу; Андрієнко Володимир Олександрович, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу факультету інформаційних технологій і систем Черкаського державного технологічного університету. Тема виступу: «Вплив гармонізації українського переліку галузей знань та спеціальностей із міжнародною стандартною класифікацією освіти на підготовку бакалаврів з комп’ютерних наук».
  4. Сінчук Алеся Михайлівна, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри інформаційних технологій та моделювання факультету математики та інформатики Рівненського державного гуманітарного університету. Тема виступу: «Сучасні аспекти опанування навчального матеріалу студентами спеціальностей ІТ-галузі в Рівненському державному гуманітарному університеті».
  5. Білоус Ірина Володимирівна, кандидат технічних наук, доцент, завідувачка кафедри інформаційних технологій та програмної інженерії Національного університету «Чернігівська політехніка». Тема виступу: «Організація освітнього процесу за ОПП підготовки бакалаврів та магістрів спеціальностей 121 Інженерія програмного забезпечення в Чернігівській політехніці».
  6. Ліщина Наталія Миколаївна,кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри інженерії програмного забезпечення факультету комп’ютерних та інформаційних технологій Луцького національного технічного університету. Тема виступу: «Особливості підготовки фахівців з інженерії програмного забезпечення та комп'ютерних наук у Луцькому національному технічному університеті».
  7. Жуковський Віктор Володимирович, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри комп’ютерних наук та прикладної математики Національного університету водного господарства та природокористування. Тема виступу: «Становлення та розвиток освітньої програми «Інтернет речей» в Національному університеті водного господарства та природокористування».
  8. Шпортько Олександр Володимирович, кандидат технічних наук, доцент; Юскович-Жуковська Валентина Іванівна, кандидат технічних наук, доцент, декан факультету кібернетики; Лотюк Юрій Георгійович, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри інформаційних систем та обчислювальних методів Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. акад. Степана Дем’янчука. Тема виступу: «Еволюція та особливості освітньої програми «Інженерія програмного забезпечення. Інтернет речей» МЕГУ ім. акад. Степана Дем’янчука».
  9. Якимчук Ірина Олександрівна, завідувач відділення програмування, Кот Василь Васильович, кандидат технічних наук, Куделя Оксана Олексіївна, голова циклової комісії програмування та інформаційних дисциплін ВСП «Рівненський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України». Тема виступу: «Підготовка фахових молодших бакалаврів у ВСП «РФК НУБІП України» в умовах воєнного стану».
  10. Назарук Марія Володимирівна,кандидат технічних наук, Middle Quality Control Engineer IT-компанії SoftServe. Тема виступу: «Підготовка спеціалістів для української ІТ-індустрії».
  11. Дашівський Антон Миколайович, приватний підприємець, робота по фрілансу. Тема виступу: «Особливості роботи по фрілансу. Робота індивідуальна і в команді».
  12. Джус Микола Володимирович, директор Департаменту ТзОВ «СофтСерв». Тема виступу: «Вплив проблем у ІТ-галузі, викликаних війною та рецесією, на економіку, науку, освіту та можливі шляхи їх вирішення».
  13. Малаш Катерина Миколаївна, ментор Академії SoftServe. Тема виступу: «Зростання ролі неформальної освіти в умовах воєнного стану».
  14. Чепчур Мар’яна, магістр з комп’ютерних наук, випускниця факультету математики та інформатики РДГУ 2022 року. Тема виступу: «Аналіз освітньо-професійної програми «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» підготовки магістрів відповідно до потреб ІТ-індустрії з позицій випускників».
  15. Шеремет Олена Петрівна, здобувачка вищої освітиза спеціальністю 121 Інженерія програмного забезпечення 3 курсу факультету математики та інформатики; Герман Тарас Романович, здобувач вищої освітиза спеціальністю 121 Інженерія програмного забезпечення 2 курсу факультету математики та інформатики РДГУ. Тема виступу: «Освітньо-професійна програма підготовки бакалаврів спеціальності 121 Інженерія програмного забезпечення очима здобувачів освіти».

Окрім дискусії щодо організації освітнього процесу з підготовки фахівців у галузі інформаційних технологій та забезпечення формування професійних компетентностей відповідно до потреб ІТ-індустрії та викликів сьогодення в Україні відбулося обговорення питань оновлення змісту освітньо-професійних програм підготовки бакалаврів спеціальності 121 Інженерія програмного забезпечення та магістрів спеціальності 122 Комп’ютерні науки.

Дякуємо організаторам, зокрема, Сяському Володимиру Андрійовичу та сподіваємося на плідну співпрацю з метою розвитку ІТ галузі у нашому регіоні!

Круглий стіл-скріни.docx

Ірина Якимчук, завідувач відділення програмування