Карпати – наша історія

Коледж

17 жовтня 2022

14-16 жовтня 2022 року викладачем історії Коняхіним Ю. О. була організована поїздка для студентів коледжу в місто Яремче з метою вивчення історії краю та сходження на гору Маковицю. У поїздці були студенти 1, 2, 3, 4 курсів у кількості 42 чоловік. Супроводжували студентів викладачі коледжу Бусленко Г. М. та Куделя О. О.

Гора Маковиця - висота гори 984,5 м. — одна з найвищих вершин в околицях міста Яремче. Північні та північно-західні схили круті, південні та південно-західні — більш пологі. Підніжжя гори, особливо північно-західне і середня частина, за винятком крутих осипів, вкриті майже суцільними лісами, вершина — рідкими чагарниками й окремими деревами. Вільні від лісу місцини багаті на трав'яний покрив.

Місто Яремче - вважають, що першим поселився серед гір бідняк Ярема і від його імені пішла назва поселення. Утворене в 1787, статус міста - з 1963. 14 грудня 2006 ВР України відновила назву міста — з Яремча на Яремче. До Яремче приєднано два стародавні села - Дора та Ямна, які розміщені відповідно нижче і вище за течією річки Пруту. В окреме село Яремча виділилася 1895 року після будівництва залізниці Делятин - Вороненко. 1894 року тут був побудований один з найбільших в Європі арковий залізничний міст з прогином 65 м у просвіті. Сьогодні Яремче — відомий низькогірний кліматичний та гірськолижний курорт, центр туризму і відпочинку на Прикарпатті. Місто оточено горами, які на півночі і півдні переходить у мальовничі пагорби, вкриті густими хвойними і листяними лісами.

 

Щиро дякую всім хто взяв участь в поїздці!

 

Коняхін Ю.О. викладач історії