Хліб…шлях від поля до столу. 16 жовтня - Всесвітній день хліба

Бібліотечно-інформаційний центр

16 жовтня 2022

Свято було засновано у 2006 році з ініціативи Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів.

Цікаві факти про хліб

  1. Історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно з науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржі, готувалися з крупи і води та випікалися на розпеченому камінні.
  2. Перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті. За легендою це сталося через недогляд раба, який готував тісто - воно підкиснуло і щоб уникнути покарання, він усе ж таки ризикнув спекти коржі. З'ясувалося, що вони вийшли пишнішими, рум'янішими та й смачнішими ніж з прісного тіста.
  3. Існувала пряма залежність між ступенем свіжості хліба та соціальним статусом його споживачів. Так, королівська родина їла хліб свіжоспечений, білий. Вчорашній хліб призначався для знаті. Хліб дводенної випічки - для дрібної шляхти. Хліб триденний отримували ченці та студенти, а хлібом, випеченим чотири дні тому, харчувалися ремісники.
  4. В Україні завжди віддавали перевагу житньому хлібу, а пшеничний випікали на великі свята - Різдво, Паску, весілля.
  5. В десятому столітті у Візантійській імперії пекарі, які постачали населення хлібом, звільнялися від усіх податків і повинностей. Це потрібно було для того, щоб кожен житель міг в будь-який час отримати хліб.
  6. Перший в світі Музей хліба з'явився в 1955 році в місті Ульм (Німеччина). В одному з колишніх комор фабриканта Віллі Ейслі була відкрита для відвідувачів постійна експозиція, котра відтоді поповнювалася і оновлювалася. У колекції музею хліба зібрано більше 18 тисяч експонатів, що розповідають про історію вирощування зерна, про вдосконалення знарядь праці хліборобів, мельників і пекарів, про значення хліба в історії людства.
  7. В 1266-му році в Англії був прийнятий закон, який регулював масу хлібобулочних виробів, а також їх вартість і оплату роботи пекарів. Дивно те, що він проіснував цілих 600 років! Так, тільки в 2008-му році уряд дозволив випікати хліб, який важить менше 600 грамів!
  8. З одного зернятка отримуємо приблизно 20 міліграмів борошна, для випікання одного буханця потрібно борошна з приблизно 10 тисяч зернят.
  9. Сумарний об'єм води, яка використовується для вирощення пшениці та виготовлення однієї буханки хліба понад 1600 літрів.
  10. Кожен день у світі люди з’їдають близько 9 мільйонів буханок хліба!

Більше інформації про Всесвітній день хліба - на книжковій виставці «Хліб…шлях від поля до столу» у бібліотечно-інформаційному центрі коледжу.

 

 Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

Джерело: https://radiotrek.rv.ua/news/16_zhovtnya__vsesvitniy_den_hliba_258172.html