Дух козацтва - Український дух!  14 жовтня - День українського козацтва та День захисника України. 530 років українському козацтву (1492)

Коледж

14 жовтня 2022

Козацтво зіграло важливу роль в утворенні української державності та національної ідеї в суспільстві. Воно дозволило вижити українцям в умовах відсутності власної держави та за часів тотального знищення всього самобутнього. Козаками ставали вільні люди, які прагнули захищати Батьківщину від ворогів. Враховуючи історичне значення та вагомий внесок у сучасну боротьбу за незалежність, у 1999 році Указом Президента в Україні запровадили День українського козацтва, який відзначається у день Покрови Пресвятої Богородиці.

Козаки завжди шанували Богоматір, яка вважалася їхньою покровителькою. У день святкування, 14 жовтня, вони організовували Велику раду, на якій обирали гетьмана і визначалися з подальшими військовими планами.  Сьогодні ми вкотре бачимо, як феномен козацтва вплинув на українських синів, дочок та їхніх дітей, які героїчно боронять Україну від російських загарбників.

14 жовтня українці відзначають ще три великих свята: День святої Покрови Пречистої Богородиці, річницю створення Української повстанської армії (УПА), День захисника України. У 20 столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України - Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія. Саме тому днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови.

Сьогодні ми складаємо глибоку шану всім, хто боронив та боронить честь рідної землі, свободу і незалежність Батьківщини, мужньо стоїть на захисті нашої держави.   Ми вклоняємося подвигу тих, хто віддав своє життя в ім’я свободи України, мужньо захищаючи рідну землю, та всім, хто несе військову службу, їхній відданості українському народові, незламній силі волі та героїзму.

Нехай щира любов до України, народна повага і підтримка надають всім захисникам нашої держави сил у благородній справі служіння Батьківщині, встановлення миру та спокою на рідній землі.

У читальному залі бібліотечно-інформаційного центру коледжу розгорнута тематична книжкова виставка. Запрошуємо ознайомитись.

 

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар

 

Джерело: https://library.sumdu.edu.ua/uk/novyny/1124-14-zhovtnya-den-ukrajins-kogo-kozatstva-ta-den-zakhisnika-ukrajini.html