Екскурсія до парку історичної реконструкції «Оствиця»

Економічне відділення

08 жовтня 2022

7 жовтня 2022 року в рамках марафону «Студентське життя – це…» студенти 31-М групи спеціальності «Менеджмент» разом зі своїм куратором Конончук О. М. відвідали одне з найгарніших місць міста Рівного – Оствицю.

Городище Оствиця – парк історичної реконструкції на березі озера Басів Кут у місті Рівне, що відтворює атмосферу часів Давньої Русі. «Оствиця» – одне з імен, якими називали річку Устя (ліва притока Горині, басейн Прип'яті), яка утворює Басівкутське водосховище (озеро Басів Кут).

На лівому березі озера Басів Кут збереглося давнє укріплення, датоване XI – першою половиною XII ст., яке було оточене земляними валами і ровами, що отримало назву «Басівкутське городище». Саме у його підніжжі і створюється Парк історичної реконструкції «Городище Оствиця».

У 2015 році Юрій Ойцюсь разом з іншими місцевими активістами презентували «Зелену стежку Рівного» – туристичний велосипедно-пішохідний маршрут для активного відпочинку вздовж річки Устя. Проєкт підтримала міська влада і жителі Рівного, і незабаром він став міською програмою. Маршрут «Зеленої стежки» утворює коло протяжністю 15 км, що об’єднує цікаві історичні локації. Одну з таких – Басівкутське городище – Юрій обрав для створення туристичного центру та парку історичної реконструкції.

«Ми маємо цей проміжок історії часів Давньої Русі зберегти, показати, що він наш. Тому що зараз відбувається «перетягування ковдри» Росією: вони позиціонують, що це їхня історія і їхня країна, що Русь – це там десь. А ми намагаємося цю «ковдру» повернути» – зауважив пан Юрій.

Сьогодні у Парку історичної реконструкції «Городище Оствиця» можна замовити екскурсійні прогулянки на автентичних човнах: дракар Гунгнір та лодь Лада, верхи на конях, відпочити з сім’єю на природі біля води, відвідати тематичні фестивалі реконструкторів, взяти участь у давньоруських забавах та придбати сувеніри на згадку.

Парк розташований на лівому березі озера Басів Кут (південна частина міста Рівне) по вулиці Марусі Чурай.

Після закінчення екскурсії студенти економічного відділення 31-М групи разом зі свої куратором Конончук О. М. культурно провели відпочинок на березі Оствиці, милуючись її краєвидами. Всім студентам екскурсія дуже сподобалася, але найбільше сподобалася їм саме та атмосфера студентського життя, яка навіть в таких складних умовах змогла зберегти свою первозданну форму.

Студентське життя – це не тільки пари яким немає кінця-краю, але й один з найпрекрасніших моментів нашого буття, який запам’ятовується студентам на все їх життя. Адже це перший крок у доросле життя, це життя у гуртожитку, це багатогранність вмінь та інтересів, нове місто, самостійність у побуті – це те, до чого звикає кожен студент. Навчання в коледжі – це той час, протягом якого студенти повинні здолати всі перепони і негаразди на шляху до дорослого життя.

Олександр Колодюк, студент 31-М групи