Вплив податкової моралі на виконання податкового обов’язку в Україні

Економічне відділення Гурток Бухгалтер

07 жовтня 2022

У ході студентського марафону «Передай естафету: студентське життя – це…», який щорічно проходить  на  економічному  відділенні ВСП «РФК НУБіП України», 07 жовтня 2022 р.  у 4-ОБ та 5-ОБ групах, до складу яких входять і члени гуртка «Бухгалтер» було проведено виховний захід «Вплив податкової моралі на виконання податкового обов’язку в Україні» (куратор 4-ОБ групи – Чернега Ірина Григорівна, куратор 5-ОБ групи – Немкович Оксана Борисівна) на базі Головного управління Державної податкової служби у Рівненській області.

Метою заходу є формування у молодих людей розуміння ролі, вагомості та місця податків у житті держави і суспільства, усвідомлення того, що своєчасна сплата податків забезпечує соціальний захист громадян України.

Знання про податки та оподаткування, крім економічних категорій і показників, оперує поняттями етики, моралі, справедливості, психології, соціології, котрі фігурують у наукових текстах з присудком «фіскальна», «податкова». Подібні поняття давно вживають у західній фінансовій літературі. Мораль, як ми розуміємо, – це сукупність духовно-психологічних рис позитивного і/або негативного характеру, що визначає поведінку людей у світлі загальноприйнятих суспільством правил і вимог. В оподаткуванні позитивна мораль приймає форми громадянської свідомості, обов’язку, дисципліни. Під поняттям «податкова мораль» розуміють чесноти совісті, свідомості та обов’язку, котрі в формі норм і правил регламентують поведінку і дії людей у сфері оподаткування.

В цьому аспекті важливого значення набувають питання, пов’язані з  дiяльнiстю учасників відносин, регульованих законодавством про податки та збори та державою, яка відображає рівень знань та дотримання податкового законодавства, правильність обчислення, повноти i своєчасності сплати до бюджету податків, зборів та інших платежів, знання своїх прав, виконання своїх обов’язків, та як така, що включає в себе розуміння всіма громадянами.

У заході прийняла участь завідувач сектору пресслужби, інформаційної політики та адміністрування субсайту Матвійчук Ірина Миколаївна. Вона звернула увагу на роль податкової культури в реалізації функцій податкової системи.

Студентам наголосили на важливості уміння користуватися правовим інструментарієм у практичній діяльності, своєчасному представленні податкової звітності, як складової фінансової моралі, а також дотримання етичних норм у спілкуванні з працівниками контролюючих органів

На зустрічі розглядались питання, пов’язані з отриманням права на податкову знижку за навчання; щодо віку, з якого можливо займатись підприємницькою діяльністю. Також обговорювалися питання щодо можливості проходження практики та працевлаштування в органах ДПС.

Отже, проведений захід – це необхідність, покликана потребою акцентувати увагу на тих питаннях, які найбільше турбують студентів.

Оксана Немкович, викладач,

керівник гуртка «Бухгалтер»