Відкрите заняття «Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану»

Економічне відділення Юридичне відділення

04 жовтня 2022

З метою  врегулювання різних аспектів трудових відносин під час воєнного стану Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Саме тому в рамках проведення тижня циклової комісії юридично-соціальних дисциплін 04 жовтня викладачем фахових дисциплін Іриною Матковською організовано відкрите заняття з дисципліни «Трудове право» на тему «Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану» зі здобувачами освіти 31-М групи спеціальності 073 «Менеджмент».

З метою підвищення кваліфікації щодо основ трудового законодавства та підготовки до проведення відкритого заняття  викладачем фахових дисциплін Іриною Матковською було пройдено майстер-класи найкращої освітньої кадрової платформи № 1 в Україні  KadroLand щодо: «Накази про звільнення: топ-5 правил оформлення та видачі; «Перевірки Держпраці розпочато: як їх пережити без штрафів?»; «Як правильно організувати  дистанційну роботу працівників»?»; «Все про трудові книжки: нові та старі»; вебінар «Як звільнити працівників, що зникли чи не виходять на роботу» тощо.

На заняття були запрошені: Царук Василь Юрійович, заступник директора з навчальної роботи, Балдич Людмила Володимирівна, методист коледжу, Мартинова Ірина Миколаївна, завідувач економічного відділення, викладачі юридичного та економічного відділень. Кваліфікаційну юридичну допомогу при підготовці та проведенні відкритого заняття надала Яткевич Інна Павлівна, помічник директора коледжу з кадрової роботи. До заняття також долучилися здобувачі освіти 41-Ю групи спеціальності 081 «Право».

Метою проведення даного заходу є: ознайомити майбутніх спеціалістів з особливостями розірвання трудового договору в умовах воєнного стану; опанування здобувачами освіти інструментарію науки трудового права; вивчення ролі Кодексу законів про працю України, інших державно-правових актів  у регулюванні суспільних відносин; вільно орієнтуватися у змісті Кодексу та інших найважливіших джерелах галузі трудового права; за допомогою вивчення правових категорій, навчити здобувачів освіти характеризувати підстави припинення трудового договору.

Під час відкритого заняття здобувачі освіти долучилися до обговорення актуальної теми з презентаціями та доповідями: Тарадайка Дмитро, Мирослав Середницький, Бондар Тетяна, Софія Подік, Арсеній Панасюк, Олександр Колодюк, Наталія Івашко, які більш детально охарактеризували особливості звільнення працівників відповідно до статті 40 КЗпП України та порядку застосування вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Для закріплення теоретичної частини заняття були запропоновані: контролюючі тестові завдання з використанням GOOGLE FORMS щодо умов укладання та розірвання трудового договору; ТОП-10 актуальних зразків кадрових документів; інфографіка щодо змін в трудовому законодавстві. Також були переглянуті відеофільми кадрового каналу № 1 в Україні KadroLand щодо: порядку виплати вихідної допомоги при звільненні працівника; особливостей звільнення в разі втрати довіри до працівника; чи допустиме звільнення за прогул в умовах воєнного стану; як скоротити працівників в умовах воєнного стану; як правильно заповнити та оформити наказ та копію наказу про звільнення з роботи відповідно до нових стандартів.

В цілому проведене заняття сприяло підтриманню інтересу та прагненню до знань,  викликало зацікавленість у майбутніх спеціалістів, сформувало мотивацію навчально-пізнавальної діяльності.  

Мета даного заходу щодо підвищення рівня правої, формування правосвідомості, правових знань, виховання поваги до Закону  та можливість вдосконалити ораторське мистецтво була досягнута.

Щиро дякуємо Захисникам та Захисницям України за можливість жити, творити, навчати. Разом до Перемоги! Все буде Україна!

Ми переможемо і з перемог

Відновим будинки в розбитих містах.

Тільки триматись! Ні кроку назад.

Все віддаю – і не шкода.

Тому вірю в країну із безліччю вад: З нами і правда, і Бог, й ЗСУ.

Дарина Кривохатько, 2022

 https://vikna.tv/styl-zhyttya/virshi-pro-vijnu-yak-rymuvannya-pidtrymuye-ukrayinskyj-bojovyj-duh/

 

Інна Яткевич, помічник директора з кадрової роботи

Ірина Матковська, викладач юридичних дисциплін