Виховна година «Особливості надання першої домедичної допомоги»

Відділення програмування

29 вересня 2022

29 вересня для студентів другого курсу відділення програмування куратором 22-ІП групиНікітською О.В. була організована зустріч з лікарем-реаніматологом палати інтенсивної терапії КП Рівненського обласного спеціалізованого Диспансеру радіаційного захисту населення Бондарем Миколою Петровичем.

Метою даного заходу було висвітлення питань надання першої домедичної допомоги.

Нещасні випадки, травми та хвороби можуть трапитися з нами раптово і в будь-якому місці. Тому, оперативність надання допомоги часто залежить від людей, що знаходяться поряд з постраждалим (члени сім’ї, колеги, перехожі), особливо якщо вони володіють навичками надання першої допомоги.

Перша допомога - це комплекс необхідних заходів, спрямованих на збереження життя та здоров’я постраждалого до моменту надання кваліфікованої медичної допомоги.

Запрошений гість, маючи значний досвід практичної діяльності в медицині, зміг у доступній формі донести інформацію про основні види випадків, що потребують негайної допомоги. Також було розглянуто симптоми, за якими можна визначити, що невідкладна медична допомога дійсно потрібна.

Важливо, що Микола Петрович кожну ситуацію доповнював прикладом з життя, що надало можливість слухачам вибудовувати логічні ланцюги між розповіддю та реальним життям.

Отже, як надати першу допомогу??!!!

Алгоритм ваших дій має бути таким:

  1. Оглянути місце події та впевнитись у тому, що надання допомоги буде безпечним: забезпечити власну безпеку, а також безпеку потерпілого та людей навколо.
  2. Оцінити стан постраждалого (свідомість, дихання, пульс).
  3. За необхідності викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, а також інші екстрені служби  (поліцію, аварійно-рятувальну службу, службу газу тощо).
  4. Оцінити наявність критичних кровотеч та зупинити їх.
  5. Забезпечити прохідність дихальних шляхів.
  6. Якщо у постраждалого відсутні ознаки життя та немає критичної кровотечі (або ви вже її ліквідували) – розпочати серцево-легеневу реанімацію.
  7. Перевести постраждалого у стабільне положення (на боці, обличчям до себе, рука під головою, нога зігнута в коліні), якщо не йдеться про підозру на травми хребта та кісток тазу і серцево-легенева реанімація була вдалою.
  8. Не залишати постраждалого та контролювати стан його життєвих функцій до прибуття екстрених служб.

 

 

Оксана Нікітська, куратор 22-ІП групи