Бібліотека – центр національно-патріотичного виховання студентів. Бібліотека і війна

Бібліотечно-інформаційний центр

29 вересня 2022

28 вересня Науково-методичний центр ВФПО провів онлайн-семінар «Бібліотека – центр національно-патріотичного виховання студентів. Бібліотека і війна» за участю завідувачів бібліотек і бібліотечних працівників закладів фахової передвищої освіти.

Активно долучились до роботи семінару бібліотекарі коледжу. Учасники обговорили особливості організації роботи українських бібліотек під час війни; шляхи підвищення рівня медіаграмотності студентів за допомогою бібліотечних заходів; волонтерську діяльність бібліотекарів; механізм вилучення російських видань із фондів бібліотек.

Зі вступним словом до учасників звернулась Ірина Степанова, методист кабінету соціально-гуманітарної роботи НМЦ ВФПО. Вона наголосила, що нова роль бібліотек розглядається сьогодні як сучасний публічний простір, один із основних важелів розвитку національної свідомості молоді, місце безпеки та свободи, де кожен, хто потребує цього, отримає доступ до інформації, до інтернету та психологічну підтримку.

Про інформаційну гігієну під час війни розповіла Оксана Мороз, засновниця ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем», авторка та ведуча радіоблогу «Вірю не вірю», авторка книг «Нація овочів», «Боротьба за правду».

Досвідом створення інформаційних сервісів та електронних ресурсів мережі освітянських бібліотек України      поділилась Олена Гончаренко, головний бібліотекар відділу науково-методичної, соціокультурної та міжнародної діяльності Державної науково-педагогічної бібліотеки України ім. В. О. Сухомлинського.

На важливості актуалізації бібліотечних фондів в сучасних умовах наголосила Інна Лобановська,  завідувач відділу формування інформаційних ресурсів ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського

Надія Горбач, кандидат філологічних наук, завідувач бібліотеки Комунального закладу вищої освіти "Луцький педагогічний коледж" Волинської обласної ради висвітлила питання новітніх технологій та інформаційних ресурсів у бібліотеці коледжу та підкреслила, що сучасна бібліотека закладу освіти - це не тільки сховище книг, а і справжній центр національно-патріотичного виховання, що особливо актуально в умовах війни в Україні.

Семінар був надзвичайно інформативним, ілюстративним, динамічним та корисним для розвитку бібліотек закладів освіти.

 

Людмила Бурячинська