Василь Сухомлинський – великий педагог та мудрий учитель (28.09.1918 – 02.09.1970)

Бібліотечно-інформаційний центр

28 вересня 2022

Людина народжується на світ не для того,

 щоб зникнути безвісною пилинкою.

 Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний.

 Василь Сухомлинський

 

28 вересня 2018 року  народився видатний український педагог, письменник, людина, яка внесла величезний внесок у розвиток педагогіки, чиї висловлювання і рядки з книг стали крилатими виразами – Василь Олександрович Сухомлинський. Він створив оригінальну педагогічну систему, що грунтується на принципах гуманізму, визнанні особистості дитини найвищою цінністю, на яку орієнтовані процеси виховання і освіти, творча діяльність згуртованого колективу педагогів–однодумців та учнів. Видатний педагог будував процес навчання як радісну працю, велику увагу він приділяв формуванню світогляду учнів, важливу роль у навчанні відводив слову вчителя, художньому стилю викладу. Сухомлинський розробив комплексну естетичну програму «виховання красою»,  розумове ж виховання педагог вважав однією із найважливіших ланок усієї системи виховання.

Важливу роль у процесі виховання та навчання дітей Василь Сухомлинський приділяв книзі. Повчальним є досвід проведення шкільних свят книги, щорічних конкурсів читців, традиція дарувати учням книжки на день народження, на свято, створювати сімейні бібліотеки. «Школа і книга, – любив говорити педагог, – поняття нероздільні». Він закликав створювати у школі справжній культ книги, виховувати в учнів прагнення систематично читати художню й науково–популярну літературу.

Прожив Василь Олександрович мало – всього 52 роки, але встиг зробити багато. Він написав 48 книг і понад 600 статей, присвячених вихованню і навчанню молоді, автор близько 1500 оповідань і казок для дітей. Загальний тираж його книг становить понад 15 млн. примірників різними мовами народів світу.

Всі праці Сухомлинського дають переконливе уявлення не тільки про різносторонність педагогічних підходів вченого, але і про цілісність всього його педагогічного мислення.

Більше інформації та історичних фактів – у матеріалах книжкової виставки, розгорнутої у бібліотечно–інформаційному центрі коледжу.

 

 Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

 Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki/Сухомлинський_Василь_Олександрович