Мовне розмаїття Європи. 26 вересня -  Європейський день мов

Бібліотечно-інформаційний центр

26 вересня 2022

                                                                                   Скільки мов ти знаєш -

                                                                                                          стільки разів ти людина.

Йоганн Вольфанг фон Гете

 

Європейський день мов - свято, що відзначається в країнах Європейського Союзу щорічно 26 вересня. Це свято молоде. Його виникнення пов’язане з тим, що нове тисячоліття ЮНЕСКО оголосило століттям поліглотів. Тож за ініціативи Ради Європи спільно з Європейською Комісією Європейський день мов відзначається з 2001 року.

У Європейському Союзі нараховують 24 офіційні мови, близько 60 регіональних та мов меншин, а також більше 175 мов, якими розмовляють емігранти. Існує близько 6000 -7000 мов у світі, більшістю з яких розмовляють в Азії та Африці. Щонайменше половина мешканців планети розмовляє двома й більше мовами, або розуміє дві чи більше мови.

Мовне розмаїття - це інструмент досягнення більшого міжкультурного розуміння та ключовий елемент багатства культурної спадщини нашого континенту. Саме тому 800 мільйонів європейців заохочують вивчати більше мов у будь-якому віці.

В європейських інститутах офіційно рівноправно використовуються наступні мови: англійська, болгарська, угорська, грецька, датська, ірландська, іспанська, італійська, латиська, литовська, мальтійський, німецька, нідерландська, польська, португальська, румунська, словацька, словенська, фінська, французька, чеська , шведська, естонська.

Всі рішення, що приймаються офіційними органами ЄС, перекладаються на всі офіційні мови, і громадяни ЄС мають право звертатися до органів ЄС та отримувати відповіді на свої запити будь-якою з офіційних мов.

Європейський день мов не просто нагадує про те, що існує багато мов, але ще й спонукає людей різних країн вивчати їх. Знати як мінімум ще одну мову - це не просто норма в сучасному світі, але й необхідність. У ряді держав ЄС вважається абсолютно нормальним явищем, коли діти в школах вивчають до 3 мов, причому після закінчення володіють ними майже досконало.

Мета Європейського дня мов - привернути увагу суспільства до мов, якими розмовляють у Європі, поширювати культурне та лінгвістичне різноманіття та заохочувати до вивчення мов протягом усього життя.

Сьогодні відбувається наближення України до країн Європи. Сучасна зовнішня політика України спрямована на зміцнення зв’язків із західними державами на вступ до Євросоюзу. В читальному залі бібліотечно-інформаційного центру підготовлено перегляд літератури : «Мовне розмаїття Європи», де представлені підручники та навчальні посібники з поглибленого вивчення європейських мов.

 Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

 Джерело : https://lukl.kyiv.ua/novyny/yevropeyskyy-den-mov/