Велет думки і титан праці. День пам’яті Івана Франка (27.08.1856-28.05.1916)

Бібліотечно-інформаційний центр

27 серпня 2022

Лиш боротись - значить жить!

Іван Франко

 

27 серпня 1856 народився видатний український письменник, поет, публіцист, перекладач, учений, громадський і політичний діяч Іван Франко.

Упродовж своєї 40-літньої творчої активності Франко надзвичайно плідно працював не лише як письменник, поет, прозаїк, драматург і перекладач, а й як літературний критик і публіцист, багатогранний учений, мистецтвознавець, етнолог і фольклорист, історик, соціолог, політолог, економіст та філософ. Його називали велетом думки і титаном праці. Він залишив по собі колосальну художню і наукову спадщину, яка становить близько 50 тисяч творів.

Важко уявити сучасну українську націю, як і самостійну Українську державу, без тих людей, хто в різні періоди історії очолювали рух за незалежність, просвіту, культуру. Такі люди, як Іван Франко, знаючи мету, прокладали шлях для всього народу - до соборної незалежної України.

- «Ми мусимо навчитися чути себе українцями, - писав Франко, - не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів…» Нам знадобилися понад сто років випробувань, радянських катувань та болісних уроків залізних «братніх обіймів», щоби зрештою відчути себе українцями. На жаль, і зараз дехто продовжує розділяти нас за географічною ознакою і розпалювати внутрішні суперечки між українцями на заході та сході, руйнуючи національну єдність перед обличчям спільного ворога.

Сьогодні ми маємо незалежну державу, до якої за часів Франка українці, мабуть, ще не були готовими. Украй важливо бути готовими зараз, адже ризикуємо втратити занадто багато.

Український народ сьогодні стоїть на обороні власної державності. Нас єднає багаторічний спадок історії, культури, мистецтва, філософської думки. Єднають спільні духовні ідеали та вищі цінності, прояв добра й справедливості, любов до України та готовність її відстоювати. Єднає спільне майбутнє…

Більше інформації та історичних фактів – у матеріалах книжкової виставки, розгорнутої у читальному залі бібліотечно-інформаційного центру.

 

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело: https://patriarchia.org.ua/den-pamyati-ivana-franka/