Чорнобиль – довгий слід трагедії (1986)

Бібліотечно-інформаційний центр

26 квітня 2022

26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС сталася найбільша в історії атомної енергетики аварія. Реактор четвертого енергоблоку вибухнув, радіоактивні частки йоду, стронцію та цезію поширилися на північну частину України, Білорусі, Росії, Прибалтики, Польщі, Швеції, Фінляндії та інших країн. Ядерна катастрофа на Чорнобильській АЕС розділила наше життя на "до" і "після", а назва мало кому відомого до тієї пори українського містечка стала відомою на весь світ. Вона назавжди змінила життя сотень тисяч людей і на сотні років зробила непридатними для постійного проживання людини понад 2,5 тисячі квадратних кілометрів території нашої держави. Ця катастрофа стала найбільшою за всю історію ядерної енергетики за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей та за економічними збитками. Чорнобиль став символом атомної небезпеки в світовому масштабі. І хоча вибух на ЧАЕС – це не перша ядерна аварія у світі, та все ж за масштабами трагічності найбільша, та є надія, що цей гіркий досвід нікому не доведеться переймати.

Але, на превеликий жаль, 24 лютого російські військові вторглися на територію України і захопили територію ЧАЕС. Вони продемонстрували неабияку “кмітливість”, викопавши собі окопи у сумнозвісному “Рудому лісі” – місцевості біля Чорнобильської атомної станції, що прийняла на себе найбільші обсяги радіації. Цим вони завдали своєму здоров’ю великої шкоди.

За інформацією Державного агентства України з управління зоною відчуження, станом на 01.04.2022 року, підрозділи російських окупаційних військ залишили територію Чорнобильської АЕС та інші об’єкти у Чорнобильській зоні відчуження, захоплені 24.02.2022 в результаті збройної агресії РФ проти України.

Міжнародне агентство з атомної енергії МАГАТЕ не бачить критичного впливу на радіаційну безпеку після знеструмлення всіх об'єктів на Чорнобильській атомній електростанції.

У бібліотечно-інформаційному центрі коледжу розгорнута тематична  виставка літератури "Летить лелека над Чорнобилем…" (26 квітня - День Чорнобильскої трагедії) та підготовлена презентація “Чорнобиль – довгий слід трагедії”. Запрошуємо ознайомитись.

 

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерела: https://www.wikiwand.com/uk/Чорнобиль

https://www.032.ua/news/3364761/sodo-situacii-v-cornobilskij-zoni-vidcuzenna-pisla-ii-zvilnenna-vid-okupacijnih-vijsk

https://www.istpravda.com.ua/articles/2020/04/26/157394/