Круглий стіл на тему “Атомна енергетика України: минуле та сьогодення”

Відділення програмування Групи загальноосвітньої підготовки

19 квітня 2022

19 квітня 2022 року в рамках Тижня загальноосвітніх дисциплін відбувся круглий стіл на тему “Атомна енергетика України: минуле та сьогодення”, проведений викладачем фізики Т.А. Грицик з групою 11-ІП.

На заході обговорювалися питання атомної енергетики України у різних аспектах: функціонування атомних станцій, їх проєктовані та дійсні потужності, виробництво атомної електроенергії в загальному енергобалансі країни, проблеми безпеки, радіоактивних відходів та інші.

Студенти групи зробили цікаві та змістовні повідомлення, взяли участь в обговоренні проблемних питань, що пов’язані з  негативним впливом радіоактивного випромінювання на здоров’я людей та оточуюче середовище, перспективами розвитку ядерної енергетики. Темами доповідей студентів були діючі Запорізька, Південно-Українська, Рівненська, Хмельницька АЕС, закрита Чорнобильська АЕС та недобудовані атомні електростанції України. Учасники круглого столу вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС хвилиною мовчання.

Атомна енергетика відіграє значну роль в економіці України, частка атомних електростанцій у виробництві електроенергії становить 45-50 %. За кількістю ядерних реакторів Україна посідає дев’яте місце у світі і п’яте у Європі. Запорізка АЕС з 6 енергоблоками та загальною потужністю 6000 МВт є найпотужнішою у Європі. Тема круглого столу є надзвичайно актуальною у зв’язку з російською агресією та пожежою, що виникла на Запорізькій АЕС на початку березня 2022 року.

Основними завданнями ядерної промисловості нашої країни були і залишаються: постійний контроль за станом безпеки АЕС, вирішення проблем радіоактивних відходів, модернізація системи безпеки ядерних об’єктів.

Тетяна Грицик, викладач