Дорога у Всесвіт. 12 квітня - Всесвiтнiй день авiацiї i космонавтики

Бібліотечно-інформаційний центр

12 квітня 2022

Україна, як космічна держава, зарекомендувала себе на самих витоках космонавтики. Значних успіхів наші співвітчизники досягають і сьогодні. Українець був у відкритому космосі а український прапор навіть кілька разів. Чимало науковців, які значною мірою вплинули на розвиток вивчення космосу, мають українське коріння.

Костянтин Ціолковський – радянський вчений-теоретик, є одним із засновників ракетобудування та сучасної космонавтики. Хоча він народився і прожив все життя на території Росії, його предки походять з Волині і були родичами гетьмана Северина Наливайка. Науковець цим фактом завжди пишався.

Микола Кибальчич – винахідник та автор схеми першого у світі реактивного літального апарата. Народився на території Чернігівської області.

Юрій Кондратюк – український радянський вчений-винахідник родом із Полтави. Він був одним із піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів. Саме Кондратюк автор "траси Кондратюка", якою подорожували на Місяць космічні кораблі "Аполлон".

Сергій Корольов – український радянський вчений у галузі ракетобудування та космонавтики, конструктор, народився у Житомирі. Саме Корольов вважається основоположником практичної космонавтики.

Олександр Засядько створив перші у світі бойові ракети. Він був нащадком українських козаків, генерал-лейтенантом та видатним інженером, уродженець Полтавщини.

Леонід Каденюк – єдиний астронавт України, який побував у космосі. У космос він полетів у складі американської команди на шатлі Columbia. Його політ на кораблі NASA є справжнім проривом для космонавтики незалежної України. Він був першим хто полетів у космос із українським прапором і виконав завдання українського уряду. У 1997 році вперше український гімн пролунав у відкритому космосі. Народився Леонід Каденюк у селі Клішківці  Хотинського району Чернівецької області.

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер – американська астронавтка, українка за походженням, була у космосі двічі. Батьки Гайді Стефанишин-Пайпер – емігранти до Америки із Західної України.

Українці постійно беруть участь у міжнародних програмах, займаються розробками і виготовляють космічний транспорт. Нам є чим пишатися!

У бібліотечно-інформаційному центрі Вас чекають книги та періодичні видання з цікавою інформацією про досягнення авіації і космонавтики в Україні і світі.

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

Джерело: https://www.06237.com.ua/news/2362722/den-kosmonavtiki-7-cikavih-faktiv-pro-ukrainu-i-kosmos