Відкрите засідання екологічного гуртка «Джерело»

Технічне відділення

06 квітня 2022

06 квітня 2022 року в рамках проведення тижня циклової комісії землевпорядних дисциплін, викладач екології Стефанія Малимон провела відкрите засідання екологічного гуртка «Джерело» на тему  «Радіаційна та хімічна безпека Рівненщини при аваріях та надзвичайних ситуаціях». Адже в умовах війни в Україні можливі радіаційні та хімічні аварії. Крім того на території Рівненської області знаходяться об’єкти, які можуть спричинити такі аварії – це Рі́вненська атомна електростанція, ПАТ «РІВНЕАЗОТ» і сусідьня  Хмельницька атомна електростанція.

Засідання проходило у формі онлайн-зустрічі. Доповідачами на засіданні були Ірина Худоба спеціаліст Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської облдержадміністрації та Володимир Христянович  викладач навчальної дисципліни «Захист Вітчизни» ВСП «РФК НУБіП України».

Ірина Худоба ознайомила учасників події із  організацією безперервного контролю, виявленням і оцінкою радіаційної та хімічної обстановки в районах розміщення радіаційно і хімічно небезпечних об'єктів; умовами накопичення, підтримки в готовності і використання при необхідності засобів індивідуального захисту, приладів радіаційної та хімічної розвідки та контролю; впровадженням і застосуванням засобів і методів виявлення та оцінки масштабів і наслідків аварій на радіаційно і хімічно небезпечних об'єктах; пристосуванням об'єктів комунально-побутового обслуговування і транспортних підприємств для проведення спеціальної обробки одягу, майна і транспорту, проведенням цієї обробки в умовах аварій; правилами поведінки на забрудненій (зараженої) території.

Володимир Христянович  доповів про можливість застосування російськими військами зброї масового ураження. Адже у 2013 році режим Асада за підтримки Росії атакував населення Сірії  нервовим агентом зарином. У результаті першого нападу загинуло 1400 людей, багато з яких – діти. Загалом хімічні атаки в країні застосовувалися щонайменше 50 разів. Також познайомив присутніх із видами зброї масового ураження, зокрема  із види газів, які  можуть застосовуватись під час хімічної атаки і як потрібно реагувати на загрозу хімічної атаки та надавати першу допомогу.  Свій виступ доповідач супроводжував відеосюжетами.

Підсумовуючи Стефанія Малимон сказала, що виступаючі донесли основні тези радіаційної та хімічної безпеки та надали інформацію, яка може бути корисна цивільному населенню. Та саме основне, щоб дана інформація з цього матеріалу ніколи не знадобилась.

Слава Україні

Стефанія Малимон, викладач основ екології, керівник екологічного гуртка «Джерело»

Неля Русіна, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін