Патріоти України – історія, сьогодення

Технічне відділення

06 квітня 2022

Сьогодні викладачі та студенти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» черговий раз зібрались для проведення виховного заходу «Патріоти України – історія сьогодення».  Незмінним спікером події була Бусленко Галина Михайлівна. Її співрозмовниками та гостями були викладачі історії О.Г. Талімончук та Ю.О. Коняхін.

В умовах жахливого сьогодення, спричиненого військовим вторгненням росії,  надзвичайно важко звикнути до нової реальності. Наша педагогічна спільнота прагне донести до здобувачів освіти прості істини життя – любов до близьких, своєї родини, Батьківщини. Бо як сказала Ліна Костенко: «Бо хто за що, а ми за незалежність. Отож нам так і важко через те….».

Ю.О. Коняхін підкреслив важливість національних символів держави. Такими символами для нас є герб, прапор, гімн та мова. Це ті речі за які вбивають наших людей у Бучі, Ірпіні, Гостомелі, Маріуполі та скрізь де вступила нога рашиста. Сьогодні керівники росії нам розповідають, що нас як нації не існує, не має нашої історії, а ми «видуманий народ». На противагу цій нісенітниці, ми показуємо всьому світові велич нашої нації,  яка має героїчну історію.

Золотий тризуб на синьому щиті стає у 1992 році офіційний символ держави Україна. Історія тризубу розпочалася за часів Київської Русі, а традиція використання герба-тризуба веде свій початок від герба Української Народної Республіки та Української Центральної Ради в Києві. Відомий український громадський і політичний діяч Осип Назарук у 1918 році у своїй брошурі писав: «на молодіж впливатиме сильно факт, що привернено найстарший з відомих гербів нашої державності, котрий має за собою тисячолітню традицію... Ні один зі слов’янських і навіть європейських народів не має такого питомого, свого й оригінального гербу. Всі орли – се ріжні варіанти й наслідування одного з римських гербів; корони сі також частина емблеми монаршої власти, ужита за герб, – леви принесені з півдня відзнаки... Тільки той оден, найстарший з них, сяє блеском повноти й охоплює всі наші землі своєю старою традицією». Дослідник наголошує, що герб Тризуб, підносить почуття нашої національної гідності і наче каже до кожного українця: «Ти спадкоємець тисячлітньої слави великого народу, котрий уже 10 століть боровся під сим знаком».

Російська агресія в Криму та на Донбасі розпочалася із знищення Тризуба як маркера української ідентичності та славної історії.

Свої роздумами про сучасну історію, а саме про російську збройну агресію проти України, про значення кожного простого українця в цих подіях  поділився О.Г. Талімончук. Олександр Григорович зауважив, що кожний з нас може долучатися до волонтерства, допомоги нужденним,  переселеним особам, бути активними свідомими громадянами – патріотами свої держави.

Русіна Н.Г. ознайомила присутніх із історичною постаттю,  засновником нової української промисловості, олігархом і українцем. Українцем, який нам потрібен –  Олексієм Кириловичем Алчевським.

Завершили захід гімном Українських січових стрільців «Ой у лузі червона калина…», «Червона калина» – українською народнлю піснею авторського походження, історія якої сягає понад 100 років. І зараз «Червону калину» співають, переспівують, інтерпретують — українською та іншими мовами. Вона стала гімном перемоги нашої нації! Слава нашому славетному козацькому роду! Ми піднімемо тую калину! Ми відбудуємо нашу славну Україну!

Неля Русіна, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін