«Душа летить у посвіті епох…» 92 роки від дня народження Ліни Василівни Костенко (1930)

Бібліотечно-інформаційний центр

19 березня 2022

19 березня у Київській області народилася українська письменниця Ліна Костенко. Вона усім своїм життям і творчістю засвідчує несхитну мужність, палку любов до України. Вона одна з тих митців, хто не втратив людської гідності в часи переслідувань, не йшов на компроміс з владою, бо свою позицію поетеса завжди виражала прямо і відкрито.

У радянські часи поетеса була активною учасницею дисидентського руху, за що її твори були забороненими для друку впродовж 14 років.

У 2005 році Ліна Костенко взяла участь в експедиції до Чорнобильської зони. Письменниця активно працювала нарівні з усіма вченими, рятуючи предмети побуту і артефакти народної культури від знищення і забуття.

Роман Ліни Костенко 21 століття – це “Записки українського самашедшого” (2010 р.) став одним із лідерів продажу серед українських книжок у 2011 році.

Ліна Костенко має чимало регалій. Вона почесний доктор Чернівецького національного університету (2002); лауреат державної премії ім. Тараса Шевченка (1987, за роман «Маруся Чурай» і збірку «Неповторність»); лауреат Міжнародної мистецької премії ім. Олени Теліги (2000). Також її було нагороджено Почесною відзнакою Президента України (1992) і Орденом князя Ярослава Мудрого у березні 2000 року.

Твори Костенко перекладено англійською, польською, білоруською, естонською, італійською, німецькою, словацькою та французькою мовами.

Видатна Ліна Костенко звернулася до російської влади, яка розв'язала війну проти України: "Сатанинський намір". Українська письменниця підтримала українців після повномасштабного вторгнення Росії на територію України. На своїй сторінці у соціальній мережі фейсбук Ліна Костенко опублікувала вірш який присвятила війні Росії проти України. Вона звернулася до російської влади, яка таїть злобу на український народ, намагаючись відібрати українські землі, руйнуючи міста та відбираючи життя мирних громадян.

Це ж треба мати
сатанинський намір,
чаїть в собі
невиліковний сказ,
щоб тяжко так
знущатися над нами,
та ще й у всьому звинувачувати нас!

                                       Ліна Костенко

Більше інформації на книжковій виставці у бібліотечно-інформаційному центрі коледжу.

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

Джерела: https://www.amazingukraine.pro/culture/czikavi-fakty-pro-linu-kostenko-infografika/

https://sport.znaj.ua/420671-vidatna-lina-kostenko-zvernulasya-do-rosiyskoji-vladi-yaka-rozv-yazala-viynu-proti-ukrajini-sataninskiy-namir