Державний гімн, державний славень. 10 березня - День Державного гімну України

Бібліотечно-інформаційний центр

10 березня 2022

Державним Гімном України є пісня «Ще не вмерла Україна і слава, і воля», автором якої є Михайло Вербицький. Президією Верховної Ради України 15 січня 1992 року було затверджено музичну редакцію Державного гімну України. 6 березня 2003 року парламентом України був ухвалений Закон «Про Державний Гімн України» на музику Михайла Вербицького зі словами першого куплета та приспіву пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна».

Ще 10 березня 1865 року в польському місті Перемишль вперше прозвучав цей твір. А сам вірш написаний 1862 року українським етнографом, фольклористом та поетом Павлом Платоновичем Чубинським. Йому судилося стати національним, а згодом і державним гімном українського народу.

А сьогодні звучання українського гімну набуває нового значення. Він підтримує наших бійців на передових рубежах, він звучить в кожному місті та селі, об’єднує українців у єдиному пориві – ВИСТОЯТИ І ПЕРЕМОГТИ!

З історії відомо, що Павло Чубинський був звинувачений за написання "возмутительных песен и прокламаций", "за вредное влияние на умы простолюдинов". У 23-річному віці він був висланий на проживання під наглядом поліції в Архангельську губернію саме за авторство славетного вірша.

Після проголошення незалежної Української держави в січні 1918 р. пісня "Ще не вмерла Україна" звучала як національний гімн при УНР, ЗУНР, Гетьманаті та Директорії. А офіційне затвердження вона одержала лише 15 березня 1939 р. – як гімн Карпатської України.

У 1991 р. згідно з пропозицією Президента України Леоніда Кучми перша строфа гімну була змінена: "Ще не вмерла України і слава, і воля".

У бібліотечно-інформаційному центрі для наших користувачів підготовлені матеріали про державну символіку України та автора Гімну України Павла Чубинського.

Людмила Бурячинська